Prima luna a anului a adus mai multe recorduri pentru Bursa din Sibiu, care parea ca a intrat intr-un con de umbra in a doua parte din 2011. Volumul a atins un maxim istoric iar valoarea tranzactionata in ianuarie a depasit 2 miliarde de lei. Campionul este contractul de Dow Jones, care a atras jumatate din tranzactii si a depasit pragul de 1 milion de contracte.
In prima luna a anului, s-au tranzactionat 236.172 de contracte futures si optiuni, cel mai bun rulaj inregistrat in ultimii trei ani. Valoarea totala de tranzactionare a depasit nivelul de 2 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 16, 8 ori mai mare fata de luna ianuarie din anul 2009, conform unui comunicat Sibex.

In topul lunii ianuarie, indicele Dow Jones tranzactionat in lei pe piata futures sibiana continua sa domine clasamentul cu peste 123.000 de contracte futures incheiate, reprezentand peste 52% din total.

Si uncia de aur a atras atentia investitorilor: s-au incheiat peste 73 de mii de contracte, reprezentand 31,2% din total.

Si contractul SIBGOLD_RON se afla in top 5 rulaje, cu 5,237 contracte si 2,22%. Desif 5 (contract futures cu activ suport actiunea SIF Oltenia) se claseaza pe pozitia a patra in top lichiditate, cu 8.445 de contracte.

Un alt contract care a fost in atentia investitorilor a fost cel cu activ suport pe petrol – DEOIL_LSC, ce a avut 1300 de contracte. Restul simbolurilor nu au depasit 1000 de contracte in ianuarie.

La jumatatea lunii decembrie, contractele pe indicele Dow Jones au depasit pragul de 1 milion, in doi ani de la lansarea sa in Romania.

Dupa ce miercuri, 25 ianuarie, Sibex anunta cel mai bun volum din ultimii 4 ani, joi, 26 ianuarie, a anuntat o noua valoare maxima: 40.172 contracte futures si optiuni, insumand 336 milioane de lei.

Valoarea de 336.003.283 lei reprezinta un maxim istoric, precedentul record fiind in 2006: o valoare de 209.076.312,3 lei.

Programul de tranzactionare al derivatelor cu active suport locale de la Sibex s-a redus pana la 16:50, pentru ca jucatorii de pe aceste produse sa nu fie afectati de volatilitatea de pe Wall-Street transmisa si contractelor locale, mai ales seara, dupa inchiderea BVB, au explicat oficialii Sibex.

In urma consultarii cu brokerii, s-a decis desfasurarea tranzactionarii acestui segment intre 9:45 si 16:50. Derivatele externe se tranzactioneaza in intervalul 9:45 – 23:15.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri