Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 1,15%, dupa ce vineri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, intr-o piata in care corectia a fost determinata in principal de evolutia burselor vest-europene si mai putin de demisia premierului Emil Boc, noteaza Mediafax.
Piata locala a scazut usor inca din primele minute ale sedintei, afectata in principal de corectiile de pe bursele europene. Dupa anuntul privind demisia premierului Boc, scaderea pietei locale s-a accentuat usor. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins la putin timp dupa ora 12:00, cand piata era cu 2,4% sub inchiderea de vineri.

Ulterior, bursa a revenit spre nivelul de la finalul sedintei precedente, odata cu o recuperare lenta pe bursele mature. Brokerii spun ca plecarea lui Boc de la Palatul Victoria nu a avut un impact semnificativ asupra pietei locale.

"Demisia este o chestiune care tine de democratie. Cine se ingrijoreaza din pricina demisiilor este naiv. Eu nu vad institutii ori personalitati de pe scena politica internationala inspaimantati la aflarea acestei vesti. Bineinteles ca se poate si mai rau, dar trebuie sa ramanem optimisti ca Romania poate gasi inlocuitori de calibru atat pentru pozitia de prim- ministru, cat si pentru cele de ministri", a declarat directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu.

Pe de alta parte, Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, spune ca efectele demisiei premierului au fost atenuate de investitorii care au inceput sa cumpere, incercand sa profite de scaderea pietei.

"Stirile sunt intotdeauna asimilate de piata in functie de sentimentul din acel moment. Cand ne aflam intr-o perioada de cresteri prelungite, in care cumparatorii sunt mai agresivi, iar speculatorii sunt tentati sa reintre in piata foarte rapid, bursa nu reactioneaza foarte negativ. In ultima perioada am putut observa situatii similare si pe pietele internationale, cand anuntarea unor date macroeconomice sub asteptari s-au dovedit a fi momente bune pentru a cumpara actiuni. Aceste situatii se intalnesc cand avem de-a face cu un trend ascendent, iar pe termen scurt aceasta pare sa fie directia", a explicat traderul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni era in scadere cu 1,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,97% sub inchiderea de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu numai 0,4%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,05%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Dragos Darabut, director general la societatea de administrare a investitiilor Vanguard Asset Management, aminteste ca si in trecut deciziile politice nu au influentat vizibil si pe termen scurt bursa.

"Este greu de spus ce a influentat mai mult deciziile investitorilor din aceasta dimineata, demisia premierului Boc, faptul ca au trecut deja trei saptamani de cand indicii de actiuni cresc intruna sau nehotararea politicienilor eleni de a promite UE noi masuri de austeritate in schimbul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar. In cazul unei schimbari politice majore la noi, este posibil ca tonul discutiilor cu FMI sa se schimbe, insa directia cred ca va ramane aceeasi. Cu alte cuvinte, premisele pentru acest an vor ramane bune atata timp cat economia europeana nu va intra serios in recesiune", a adaugat el.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 65,4 milioane lei (15 milioane euro), valoare cu putin peste rulajul sedintei anterioare, de 62,5 milioane lei (14,3 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri