Bursa de la Bucuresti si-a accentuat cresterea spre finalul sesiunii, la 0,97%, si a inchis la un nou maxim din ultimele sase luni, evolutie sustinuta de marile piete europene, dupa ce liderii politici din Grecia au incheiat acordul privind reformele si masurile de austeritate, conform Mediafax.
Indicii de la BVB au deschis ziua pe minus, insa dupa prima ora piata a inceput sa-si revina lent, ca urmare a cresterilor inregistrate de bursele vest-europene. O parte dintre jucatori se asteaptau la un deznodamant pozitiv al negocierilor din Grecia, iar reluarea cresterilor i-a determinat sa reintre la tranzactionare.

Spre finalul sedintei, liderii politici din Grecia au incheiat acordul privind reformele si masurile de austeritate necesare obtinerii celui de-al doilea program de sustinere financiara de 130 de miliarde de euro, cu cateva ore inainte de o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro.

"Investitorii erau optimisti in privinta unui acord de implementare a pachetului de masuri pentru datoriile Greciei, o hotarare finala putand fi luata la intalnirea ministrilor de finante de la Bruxelles de astazi (joi, n.r)", a declarat pentru MEDIAFAX Darie Moldovan, specialist produse noi si market-making in cadrul SSIF Broker (BRK).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a urcat cu 1,23%, iar indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 2,24%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic indicele au plasat BET-NG cu 0,6% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a inchis sesiunea in crestere cu 1,63%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Transferurile cu actiuni au totalizat 44,74 milioane de lei (10,27 milioane de euro), cu 27% sub lichiditatea de la finalul sedintei precedente, de 61,5 milioane lei (14,1 milioane euro).

"Asa cum s-a intamplat si in ultimele sedinte de tranzactionare, SIF-urile au fost in prim-plan, de aceasta data investitorii selectand titlurile care au un decalaj negativ in privinta cresterilor, raportand preturile la maximele anului trecut. Astfel SIF4, SIF1 si SIF5 au fost percepute ca fiind mai atractive. In ansamblu, actiunile SIF raman interesante prin prisma potentialului de dividend si a raportului intre pret si valoarea activelor, dar tinand cont de avansul puternic luat in ultimele saptamani, pot urma corectii pe termen scurt", a spus Moldovan.

El considera un prim semnal in acest sens cursul actiunilor FP, care nu au reusit sa depaseasca nivelul maxim atins saptamana trecuta, de 0,53 lei, avand o evolutie plata in ultimele sedinte.

Ultimul transfer de joi s-a perfectat la 0,5235 lei, cu 0,67% peste referinta, iar rulajul a fost de 6,13 milioane lei.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 11,89 milione de lei. Cotatia titlurilor a inchis in urcare cu 3,4%, la 1,37 lei.

Pe locul secund, dupa lichiditate, s-au plasat actiunile SIF Moldova (SIF2), cu operatiuni de 7,31 milioane lei. Ultimul pret a fost de 1,448 lei, cu 0,14% sub cotatia anterioara.

In sesiunea de joi s-au remarcat si actiunile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1), cu cresteri de 5,56% si, respectiv 5,26%.

Marile piete europene avansau cu pana la 0,85% la finele sesiunii locale, dupa ce liderii eleni au ajuns la un acord pentru reforme si masuri de austeritate, necesar ca Grecia sa primeasca un pachet de imprumuturi externe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri