Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 0,78%, aliniindu-se astfel la pierderile afisate de marile piete europene, pe fondul temerilor privind datoriile Greciei.
Actiunile de la BVB au deschis vineri indecis, dupa ce joi a inchis la maximul din ultimele sase luni. Scaderea burselor europene, dupa ce ministrii Finantelor din zona euro au impus noi conditii Greciei inainte de a aproba al doilea acord de ajutor extern, au pus insa presiune la vanzare si pe piata locala.

"Nervozitatea simtita in pietele bursiere internationale nu a ramas fara repercusiuni si in plan local, iar investitorii incep sa ia din ce in mai des in calcul varianta de a incepe sa marcheze profiturile obtinute pana in prezent, pentru ca ulterior sa recumpere titlurile la preturi mai scazute. Din acesta cauza cred ca vedem acesta volatilitate a preturilor, deoarece tentatia de a vinde detinerile dupa cresterile din ultima perioada devine tot mai puternica, iar investitorii vand agresiv la orice semnal negativ", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

El considera ca acesta situatie ar putea continua si in perioada urmatoare, cel putin pana in momentul in care vom asista la o corectie puternica.

"Nu cred insa ca vor fi corectii de durata, ci vor fi doar scaderi temporare, pana in perioada in care vor trece datele de inregistrare pentru incasarea dividendelor", a mai spus Muresian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a inchis in scadere cu 0,84%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,69% sub inchiderea de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI a pierdut tot avansul de la deschidere si se situa cu 0,67% mai jos la finalul sesiunii. Indicele include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP).

"Indicele BET-FI s-a corectat usor, dupa ce a ajuns la un nivel de supra-cumparare, nemaiintalnit din iunie 2007. Trebuie sa fim atenti la evolutia pietelor regionale. O schimbare de trend pe pietele internationale ar putea genera corectii mai mari si la BVB", a spus Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut de asemenea usor, cu 0,79%.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni a fost de 48,17 milioane lei (11,06 milioane de euro), usor mai sus fata de rulajul de joi, de 44,74 milioane de lei (10,27 milioane de euro).

Actiunile FP au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 17,55 milioane de lei, iar pretul a scazut cu 0,86%, la 0,519 lei.
Titlurile Fondului au facut obiectul si unei tranzactii deal, de 1,9 milioane lei, cele 3,65 milioane de titluri fiind cedate la un pret de 0,525 lei pe unitate, cu 0,29% peste nivelul de referinta.

Tot pe piata Deal, a fost transferat si un pachet de trei milioane de actiunie OMV Petrom (SNP), pentru circa un milion de lei. Titlurile au fost vandute la o cotatie de 0,36 lei, cu 1,91% sub pretul de la inchiderea de joi.

Pe piata principala, actiunile companiei petroliere au pierdut 0,27%, ultimul pret fiind de 0,366 lei. Lichiditatea a fost de 1,8 milioane lei.

In topul celor mai tranzactionate titluri, dupa FP, s-au clasat cele cinci SIF-uri. SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat operatiuni de 6,32 milioane lei, urmata de SIF Muntenia si SIF Transilvania, cu rulaje apropiate, de circa 3,73 milioane lei.

Titlurile Erste (EBS) au consemnat o scadere de 7,06%, la 80,9 lei (18,6 euro), datorita evolutiei de pe bursa de la Viena, piata principala a acestor actiuni. La finalul sedintei de la BVB, pe piata de la Viena actiunile bancii afisau o corectie de 6,8%, la 18,4 euro.

Bursele europene aveau scaderi de pana la 1,7%, din cauza incertitudinilor privind situatia Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri