CNVM a sanctionat cu avertisment doi sefi ai Sibex, deoarece nu au suspendat derivatele pe actiunile SIF-urilor in data de 14 septembrie, cand Erste a anuntat acordul cu SIF-urile pentru preluarea participatiilor la BCR, anunt care a dus la cresterea pretului si a rulajului pe unele derivate, informeaza Mediafax.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a sanctionat pe 14 octombrie pe directorul general al Sibex din acea perioada, Dan Simionescu, si pe directorul general adjunct, Darius Cipariu.

Ordonantele de sanctionare au fost publicate abia in februarie in buletinul CNVM, odata cu deciziile prin care au fost respinse contestatiile celor doi.

Comisia mentioneaza in decizii ca in 14 septembrie, in jurul orei 20:30, pe site-ul Erste Group a fost publicat un comunicat referitor la acordul dintre societatile de investitii financiare Banat-Crisana, Transilvania, Muntenia si Oltenia si Erste Group cu privire la preluarea pachetelor detinute de acestea la BCR. Comunicatul a fost publicat pe site-ul bursei din Viena la ora 20:36.

CNVM arata ca dupa publicarea comunicatului Erste si pana la ora 23:15, cand se inchide sedinta de tranzactionare de la Sibex, au crescut semnificativ atat numarul operatiunilor cu derivate cu activ suport pe actiunile SIF Oltenia, cat si pretul.

Comisia mentioneaza ca directorul general sau directorul general adjunct al Sibex puteau decide suspendarea de la tranzactionare a derivatelor pe actiunile SIF, pentru informarea investitorilor cu privire la acordul dintre Erste si cele patru SIF-uri.

Dan Simionescu a fost director general si presedinte CA interimar la Sibex in perioada mai - octombrie, in conditiile in care fostul sef al Bursei de la Sibiu Teodor Ancuta a demisionat din pozitiile respective, iar Cristian Sima, ales in luna aprilie de actionari presedinte al Consiliului, nu a putut preluat conducerea, intrucat deciziile AGA au fost contestate in instanta, iar aplicarea lor a fost suspendata.

In octombrie, Sima a preluat conducerea, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a reactivat hotararea actionarilor din aprilie.

Erste detine in prezent 89,13% din actiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vandut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

Din actionariatul BCR urmeaza sa iasa in acest an SIF Muntenia si SIF Banat-Crisana, care au anuntat recent ca au decis sa mai cedeze o parte din titluri catre Erste, in baza acordului agreat in luna septembrie. Celelalte doua SIF-uri, SIF Moldova si SIF Transilvania, au vandut anul trecut toate actiunile BCR pe care le aveau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri