Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, intentioneaza sa recomande actionarilor FP un dividend brut de 0,038 lei/actiune, in crestere cu 21% fata de cel distribuit anul trecut, relateaza Mediafax.
Fondul a acordat anul trecut un dividend brut de 0,03141 lei/actiune.

Valoarea totala a dividendelor pe care FP ar urma sa le distribuie in acest an este de 523,5 milioane lei (120,4 milioane euro). Suma reprezinta 96% din tot profitul net inregistrat de Fondul Proprietatea anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro), potrivit informatiilor publicate miercuri de FP.

Distribuirea dividendelor este estimata sa inceapa in luna iunie.

Cea mai mare parte a profitului de anul trecut a provenit din dividendele pe care Fondul le-a primit de la companiile unde este actionar.

Veniturile totale au crescut anul trecut cu 7%, la 617,8 milioane lei (145,7 milioane euro), iar cheltuielile au scazut cu 34%, la 72,3 milioane lei (17 milioane euro). In anul 2010, FP a consemnat venituri de 576,6 milioane lei si cheltuieli de 109,2 milioane lei.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii ianuarie, actionarii straini detineau 53,48% titlurile Fondului, iar actionarii romani aveau 42,09% din actiuni. Un pachet de 1,74% din actiunile emise sunt detinute chiar de FP, fiind preluate in cadrul programului de rascumparare derulat anul trecut. Statul mai detinea prin Ministerul Finantelor Publice 2,69% din titluri, insa un pachet de 2,65% este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aportul aferent.

Pretul actiunilor Fondului Proprietatea a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, in sedinta bursiera de marti, la 0,5265 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea FP este de 7,254 miliarde lei (1,668 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri