Profitul net al Transgaz (TGN) a crescut anul trecut cu 4,2%, la 392 milioane lei (92,5 milioane euro), in principal datorita majorarii cantitatii de gaze transportata, iar cifra de afaceri a urcat cu 2,7%, la 1,348 miliarde lei (318,1 milioane euro).
Compania nationala de transport al gazelor naturale a inregistrat in anul 2010 un profit net de 376,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,313 miliarde lei, relateaza Mediafax.

Veniturile totale au avansat anul trecut cu 6,5%, la 1,466 miliarde lei (346 milioane euro), iar cheltuielile au urcat cu 7,2%, la 991,7 milioane lei (234 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminate transmise miercuri de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

In anul 2010, Transgaz a consemnat venituri de 1,376 miliarde lei si cheltuieli de 925,2 milioane lei.

Compania mentioneaza ca majorarea veniturilor a fost determinata in principal de cresterea cantitatii de gaze transportata si de avansul veniturilor financiare din diferente de curs si dobanzi, precum si a veniturilor din amenzi si penalitati.

In acelasi timp, cheltuielile au avansat ca urmare a cresterii costurilor cu unele mijloace fixe determinate de punerea in functiune a unor obiective de investitii si majorarea cheltuielilor cu personalul pentru corelarea cresterii salariale cu avansul productivitatii muncii.

Totodata au urcat si cheltuielile de exploatare pe seama diminuarii incasarilor de la clientii provizionati si a constituirii provizionului aferent fondului de participare a salariatilor la profit.

Alt factor care a dus la majorarea cheltuelilor a fost reprezentat de scaderea cantitatilor de gaze naturale reprezentand consumul si pierderile tehnologice comparativ cu anul precedent, potrivit Transgaz.

Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 73,51% din actiuni, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de aproape 15%. Statul vrea sa vanda in acest an un pachet de 15% din titlurile Transgaz printr-o oferta secundara.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Florin-Laurentiu Vladan, spunea la mijlocul lunii decembrie ca oferta ar urma sa se deruleze in perioada martie-aprilie.

Actiunile Transgaz au inschis sedinta de marti la pretul de 242,5 lei, in scadere cu 0,82%. La aceasta cotatie compania are o capitalizare de 2,855 miliarde lei (673,7 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri