Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,04% in sedinta de luni, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care revenirea unora dintre investitori la tranzactionare a ridicat usor lichiditatea peste nivelul sesiunii de vineri.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi in crestere usoara, urmand linia ascendenta a burselor externe, insa volumele de actiuni tranzactionate au ramas reduse.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,76% peste inchiderea de vineri.

In acelasi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat in crestere cu 1,17%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,8% peste nivelul sedintei precedente. Cresterea indicelui a fost implusionata de actiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 4,4%, la 0,38 lei, cu doua zile inainte de anuntarea rezultatelor financiare inregistrate anul trecut.

Titlurile companiei au urcat cu peste 4% dupa primele 20 de minute ale sedintei, sustinute de unele ordine de cumparare plasate, insa, pentru volume reduse. Ascensiunea acestor titluri a incetinit spre mijlocul sedintei, insa a revenit la peste 4% la finalul zilei. Brokerii spun ca evolutia este determinata de investitorii care anticipeaza ca OMV Petrom va anunta rezultate financiare bune pentru anul trecut, iar acestea ii vor determina si pe alti investitori sa cumpere actiunile companiei si sa ridice preturile.

"La Petrom conteaza in primul rand rezultatele financiare, tinta de pret stabilita de analistii Erste (0,5 lei/actiune, respectiv cu 31% peste piata - n.r.), plus pretul mare al petrolului. La acestea se adauga si perspectiva unor dividende consistente, deoarece cred ca Fondul Proprietatea si Ministerul Economiei vor face presiuni pentru a obtine o cota cat mai mare din profit", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

In primele noua luni ale anului trecut, profitul net al grupului Petrom s-a dublat, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), si a depasit castigul record inregistrat in tot anul 2010. La inceputul lunii februarie, OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat ca a constituit un provizion de 120 milioane euro in trimestrul al patrulea pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei impotriva Petrom.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu aproape 8% peste rulajul sedintei precedente, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

"Cred ca o mare parte dintre vanzatori asteapta un nou val de cumparatori, iar acalmia de astazi poate fi determinata si de faptul ca piata din SUA este inchisa in aceasta zi. Multi investitori asteapta acum convocatoarele pentru AGA de bilant, in primul rand la SIF-uri, dar si la restul companiilor cu profit in crestere. Din convocatoare si materialele AGA, investitorii isi pot face calcule si astfel decid la care companii ar fi mai bine sa cumpere, pentru a incasa dividende", a afirmat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 10,5 milioane lei, suma din care 2,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,535 lei, pret cu 0,38% peste nivelul de vineri, iar pe piata principala cotatia a scazut foarte usor, cu 0,19%, la 0,532 lei.

In cursul sedintei pretul a urcat pana la un maxim de 0,5385 lei/titlu, cotatie care nu a mai fost atinsa din sedinta din 8 iulie.

"Este normala o incetinire a cresterilor pe aceasta actiune, dupa evolutia accelerata din acest an. Dividendul deja nu mai este o miza atat de mare, in acest caz, iar lipsa unei oferte constante s-a vazut deja in piata prin cresterile de pret. Cred ca ascensiunea va continua, deoarece nu vad cine ar presa pe vanzare deocamdata, atata timp cat si pe afara «curge lapte si miere», in perspectiva acordului pentru Grecia", a mai spus Tod.

Titlurile Concefa (COFI) s-au mentinut pe scadere severa, cu 14,38%, dupa ce vineri au cazut cu 15%. Declinul acestor actiuni vine dupa ce compania a anuntat joi ca a cerut deschiderea procedurii de insolventa. Cel mai recent transfer cu titlurile Concefa a fost realizat la 0,0131 lei, iar operatiunile au insumat 335.000 de lei.

O tranzactie negociata a fost realizata si cu titluri BRD (BRD), pentru 3,7 milioane lei, iar operatiunile de pe piata principala au cumulat doar 258.000 de lei. Deal-ul a fost realizat la 11 lei, pret similar inchiderii de vineri, iar pe piata principala cotatia a incheiat tot la 11 lei.

Pe piata obligatiunilor a fost realizata o tranzactie cu titluri de stat maturitate de zece ani si scadenta programata pentru 2021. Titlurile au fost transferate pentru suma de 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).

Lichiditatea pietei Rasdaq a urcat de zece ori, la 1,8 milioane lei, ca urmare a patru tranzactii prin care au fost transferate aproape 54% din actiunile firmei Metalica Oradea (MEOR), pentru 1,5 milioane lei. Cele mai mari pachete de titluri au fost cedate la pretul de 4 lei/actiune, de peste trei ori mai mare fata de cotatia anterioara, inregistrata la 20 decembrie, de 1,24 lei/titlu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in urcare cu pana la 1,2%, iar pietele din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,4%.

Bursele au fost sustinute de decizia bancii centrale a Chinei de a relaxa conditiile de politica monetara pentru a stimula cresterea economica, precum si de asteptarile optimiste ale investitorilor cu privire la deznodamantul discutiilor de luni purtate de ministrii Finantelor din zona euro, care ar putea aproba cel de-al doilea acord de finantare externa a Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri