Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de marti in crestere cu 0,35%, sustinuta de evolutia actiunilor Fondului Proprietatea si OMV Petrom, pe un rulaj de peste doua ori mai mare si sustinut de deal-uri cu titlurile FP si BRD, potrivit Mediafax.
In primele minute, indicele general BET-C a avansat cu peste 1%, insa castigul fragil a fost pierdut in urmatoarele doua ore, astfel ca dupa ora 12:00 a trecut pe rosu. Dupa ora 15:00, piata a inceput sa revina lent spre nivelul de luni, datorita cresterilor consemnate de actiunile OMV Petrom si Fondul Proprietatea, titluri care au cele mai mari ponderi in calculul indicelui general.

Lichiditatea Bursei a fost asigurata in principal de opt tranzactii negociate cu 0,49% din actiunile Fondului Proprietatea si un deal cu 0,16% din titlurile BRD.

Operatiunile cu actiunile celor doua companii au insumat 48,5 milioane lei (11,1 milioane euro) si au acoperit 70% din rulajul pietei, de 70,5 milioane lei (16,2 milioane euro).

Datorita deal-urilor, lichiditatea bursei a depasit de peste doua ori valoarea cumulata a transferurilor de luni, de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro).

Tranzactiile negociate cu actiunile Fondului Proprietatea au fost realizate pentru suma de 35,9 milioane lei (8,2 milioane euro), iar deal-ul cu titlurile BRD a fost efectuat pentru 12,6 milioane lei (2,9 milioane de euro). Toate transferurile cu titlurile FP au fost efectuate la pretul de 0,532 lei, similar ultimei cotatii de luni, iar deal-ul cu actiuni BRD a fost realizat la 11,05 lei, pret cu 0,45% peste sedinta precedenta.

"Parerea mea este ca aceste deal-uri sunt realizate de investitori straini institutionali, acestia fiind cel putin pe partea de cumparare. Exceptand deal-urile, piata este apatica tocmai din cauza lipsei de diversitate a actiunilor listate, astfel ca cea mai mare parte a tranzactiilor zilnice se realizeaza pe sectorul financiar, respectiv cu actiunile Fondului Proprietatea, ale SIF-urilor si ale bancilor", a declarat pentru Mediafax directorul general al BT Securities, Rares Nilas.

Pe piata principala, actiunile FP au crescut cu 0,38%, la 0,534 lei, iar titlurile BRD au stagnat la 11 lei. Actiunile FP au ramas cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 5,6 milioane lei, iar titlurile BRD au inregistrat un rulaj de doar 98.000 de lei.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,42% peste ziua precedenta.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,51%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat sedinta in scadere cu numai 0,13%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Cu o zi inainte de publicarea rezultatelor financiare inregistrate anul trecut, actiunile OMV Petrom au urcat cu 2,63%, la 0,39 lei, dupa ce luni au urcat cu 4,4%. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 1,5 milioane lei.

"Pe termen scurt piata va fi extrem de volatila si se va misca in functie de vestile legate de criza datoriei suverane din Europa. Pe termen lung este greu de facut estimari pentru ca acestea depind de solutiile gasite de clasa politica", a mai spus Nilas.

Titlurile Concefa (COFI) s-au mentinut pe scadere severa, cu peste 9,92%, pentru a treia sedinta consecutiv. In ultimele trei sesiuni, aceste titluri au coborat cumulat cu 34,5%, dupa ce compania a anuntat joi ca a cerut deschiderea procedurii de insolventa. Cel mai recent transfer cu titlurile Concefa a fost realizat la 0,0118 lei, iar operatiunile au insumat 204.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 102.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de luni, de 1,8 milioane lei. O lichiditate mai redusa decat cea de marti a fost inregistrata la 9 ianuarie, de doar 64.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene inregistrau corectii usoare, de pana la 0,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 1,9%. Bursele erau pe scadere in pofida aprobarii celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei, iar analistii considera ca pietele se concentreaza pe perspectivele negative ale economiei elene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri