Amplificarea crizei datoriilor suverane din zona euro i-a facut pe investitorii din Uniunea Europeana (UE) sa retraga peste 88 de miliarde euro din fondurile de investitii in ultimul an. Doar noua tari, printre care si Romania, se pot lauda ca au atras bani noi in piata pe parcursul anului 2011, potrivit datelor Asociatiei Europene a Fondurilor de Investitii (EFAMA).
In 2010, fondurile de investitii UCITS (n.red. fonduri de investitii liber distribuite in tarile din UE) reusisera sa atraga de la investitori 166 miliarde euro.

Anul 2011 a fost practic impartit in doua perioade diametral opuse pentru fondurile de investitii: in primele sase luni acestea au reusit sa inregistreze subscrieri nete, insa retrogradarea ratingului suveran al SUA, precum si escaladarea tensiunilor din Grecia si celelalte tari cu probleme din zona euro, au declansat o avalansa de retrageri.



Fondurile de investitii pe termen lung au fost cele mai lovite, cu iesiri nete de 55 miliarde euro, comparativ cu subscrierile nete in valoare de peste 290 miliarde euro inregistrate in 2010. De asemenea, competitia intensa din partea bancilor a afectat cererea pentru fondurile monetare, din care investitorii si-au retras 33 miliarde euro.

Doar fondurile din noua tari au inregistrat intrari nete de capital in 2011. Irlanda a fost lider la acest capitol, cu subscrieri nete de 62 miliarde euro, dupa care urmeaza Marea Britanie, cu o balanta pozitiva de 13 miliarde euro. Desi pe ultimele doua locuri, Romania si Bulgaria au intrat in randul tarilor cu subscrieri pozitive. Fondurile romanesti au inregistrat intrari nete de circa 200 milioane euro, iar cele din Bulgaria au atras 6 milioane euro de la investitori.

Cei mai multi bani au fost scosi anul trecut din fondurile de investitii din Franta (91 mld. euro) si Italia (30 mld. euro). Explicatia poate sa fie data si de faptul ca bancile franceze au cea mai mare expunere din UE pe datoria Greciei (dupa bancile grecesti), tara aflata in pragul falimentului.

Chiar daca in Romania sectorul fondurilor de investitii in actiuni este cel mai slab dezvoltat (in buna parte din cauza ofertei reduse de pe Bursa), la nivel european acestea raman principala alegere a investitorilor.

Activele fondurilor de actiuni din UE insumau 1.853 miliarde euro la finele anului 2011, adica o treime din totalul industriei fondurilor de investitii. Comparativ cu 2010, valoarea acestora a fost in scadere cu 13,8%.

Fondurile de obligatiuni le urmeaza pe cele de actiuni, cu active de 1.511 miliarde euro (27% din piata).





















In total, activele fondurilor de investitii din Uniunea Europeana s-au redus cu 6,2%, pana la 5.634 miliarde euro. Scaderea este ceva mai redusa la nivelul fondurilor de pe intregul continent (-2,8%), ale caror active totale ajung la 7.920 miliarde euro.

In ciuda datelor slabe pe 2011, fondurile de investitii au in continuare un rol crucial in economia Europei, in conditiile in care valoarea activelor acestora reprezinta 63% din PIB-ul cumulat al tarilor UE.

Sursa grafice: EFAMA
Sursa imagine:
freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri