Bursa a avansat si vineri, cu 0,48%, si a atins un nou nivel maxim pentru ultimele aproape sapte luni, intr-o piata in care cotatiile actiunilor OMV Petrom (SNP) si Fondul Proprietatea (FP) au revenit pe crestere doar in ultimele minute.
In primele 20 de minute ale sedintei de vineri, piata a fost pe verde, insa apoi a trecut pe scadere, dupa ce unii investitori au inceput sa isi marcheze o parte din profituri, in special pe actiunile OMV Petrom si Fondul Proprietatea, scrie Mediafax.

Astfel, piata locala a continuat sa evolueze contrar liniei burselor europene, la fel ca in precedentele trei sedinte.

Totusi, in ultimele minute actiunile OMV Petrom si FP, titlurile cu cele mai mari ponderi in indicii bursieri, s-au intors pe verde, astfel ca s-a diminuat presiunea pe care corectiile lor o exercitau pe indici.

Bursa locala s-a decuplat in aceasta saptamana de trendul extern in principal datorita cresterilor inregistrate de actiunile OMV Petrom si Fondul Proprietatea, de 14% si, respectiv, de 6%. Dupa evolutia din ultimele cinci zile, atat actiunile Fondului Proprietatea, cat si titlurile OMV Petrom au ajuns la preturi nemaiatinse in ultimele zece luni si, respectiv, sapte luni.

"Actiunile importante, precum FP, Petrom, SIF-urile si Transgaz vor aduce dividende importante pe exercitiul financiar 2011. Acesta a fost driverul important pentru trendul ascendent din primele doua luni. Exceptand SIF-urile, unde dividendele pe exercitiul financiar 2011 si chiar pe exercitiul financiar 2010 nu sunt sustenabile pe termen mediu, in cazul Transgaz, Petrom si Fondul Proprietatea exista pentru acest an perspectiva unor rezultate comparabile cu cele din 2011. Aceasta va insemna, indirect, ca societatile respective ar putea acorda anul viitor dividende comparabile cu cele din acest an", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

La finalul sedintei actiunile FP erau cotate la 0,5655 lei, pret cu 0,98% peste ziua anterioara. La mijlocul sedintei, pretul urcase cu pana la 1,43%, la 0,568 lei, si a atins cel mai ridicat nivel de dupa 29 aprilie. Aceste titluri au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 16,4 milioane lei si au asigurat 67% din rulajul bursei, de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro).

Dupa revenirea din ultimele minute, actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta in crestere cu 0,85%, la 0,415 lei, si au inregistrau un rulaj de 1,2 milioane lei. Transferurile din ultimele minute au vizat volume reduse de actiuni.

Analistul BCR crede ca perspectiva unor dividende consistente si pentru anul viitor poate arata ca exista inca un potential fundamental de crestere cert pentru principalele actiuni si pentru piata in general, insa cresterea nu va fi la fel de accelerata ca cea din acest an.

"Potentialul exista din moment ce la cotatiile actuale vorbim de randamente ale dividendului de peste 7% la FP si Petrom, de peste 10% la Transgaz, in timp ce in cazul SIF-urilor suntem mai rezervati, asteptand sa fie ceva mai afectate decat alte titluri, dupa trecerea datei care permite accesul la dividendele aferente anului 2011. De asemenea, titluri precum titluri Biofarm raman de urmarit. Totusi, nu sunt justificate asteptari privind cresteri importante ale actiunilor peste nivelurile din prezent, in actualele conditii economice din UE si ale bioritmului pietelor financiare internationale", a explicat Caruntu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a stagnat.

Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,9%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,63%. Indicele include cotatiile celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 24,6 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare cu 32% mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 36 milioane lei (8,2 milioane euro).

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost realizate patru transferuri cu titluri de stat, in valoare de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro).

La sfarsitul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in crestere cu pana la 0,4%, iar piata de la Londra era in scadere nesemnificativa, cu 0,1%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu pana la 1,1%. Bursa din Rusia consemna cea mai vizibila crestere, de 4,9%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri