Bursa a crescut cu 0,38%, desi spre finalul sedintei de la Bucuresti bursele externe au trecut pe scadere, insa cei mai multi investitori de la BVB au fost prudenti si au plasat ordine pentru volume reduse de actiuni, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 19,6 milioane lei, conform Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu doar 0,08% sub nivelul de la inchiderea de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,17%.

La inchiderea pietei principale, indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,61% peste nivelul de luni. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Cresterile de la inceputul acestui an, de 20% pentru indicele BET si de peste 30% pentru BET-FI, indeamna investitorii la precautie si atenta observare a psihologiei pietei. Tinand cont ca perioada de raportari financiare s-a incheiat, dividendele asteptate se incadreaza in parametri relativ cunoscuti daca ne raportam la ratele de distribuire din anii precedenti, putem spune ca vestile bune sunt in mare parte inglobate in pretul actiunilor. Din acest motiv interesul din ultimele zile a scazut simtitor, aspect observabil cu usurinta la nivelul volumelor", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de doar 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro), valoare cu 36% sub rulajul sedintei precedente, de 30,8 milioane lei (7 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 6,8 milioane lei, si au asigurat 35% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,561 lei, pret in crestere cu 2%. Astfel, aceste actiuni au revenit usor spre nivelul maxim al ultimelor zece luni, atins in sedinta de vineri, de 0,568 lei/titlu.

"Profiturile adunate de investitori sunt extem de generoase pentru aceasta luna, motiv pentru care ma astept sa vad corectii rapide ale pietei, dar inca nu de durata. O astfel de situatie a fost ilustrata chiar in cursul zilelor precedente in cazul actiunii FP, cand dupa o marcare rapida a profiturilor si o scadere a cotatiei spre 0,55 lei, sedinta de marti a adus o revenire peste 0,56 lei/actiune. In opinia mea, actiunile FP vor incerca sa consolideze in aceasta zona de pret, iar o crestere sustinuta se va observa imediat prin prisma volumelor, cu un potential de 0,6 lei/actiune. In cazul unei corectii pe termen mediu, un prag de luat in seama va fi cel de 0,5 lei", a mai spus brokerul.

Unii speculatori au continuat sa vizeze actiunile Oltchim (OLT) si au ridicat pretul cu aproape 15%, titlurile urcand pentru a doua zi consecutiv cu maximul permis pentru majoritatea actiunilor de la BVB. Operatiunile cu aceste titluri au insumat 615.000 de lei si majoritatea au fost realizate in primele doua ore. Pretul actiunilor Oltchim a ajuns la 1,447 lei/actiune.

Cresterile vin dupa ce in presa au aparut unele informatii conform carora Ministerul Economiei va face public luna viitoare anuntul de privatizare al combinatului. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa finalizeze privatizarea Oltchim pana la sfarsitul lunii aprilie.

Asteptarile pentru privatizarea combinatului au alimentat si anul trecut cresteri accelerate ale actiunilor Oltchim, care apoi au fost urmate de corectii importante.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 0,4%, iar bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert. Optimismul usor al investitorilor dinaintea operatiunii de finantare pe trei ani programata pentru miercuri de Banca
Centrala Europeana (BCE) a fost afectat de publicarea unor date sub asteptari privind comenzile pentru bunuri de folosinta indelungata din SUA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri