Lipsa si uneori slaba calitate a indicatorilor macroeconomici locali ii obliga pe investitorii romani sa se ghideze dupa datele despre evolutia economiei europene atunci cand iau decizii in privinta plasamentelor de capital, afirma Adrian Codirlasu (foto), vicepresedintele CFA Romania.
Prezent la un seminar despre statistica in investitiile pe piata de capital, organizat de Asociatia Brokerilor, Codirlasu a vorbit despre principalii indicatori care care au un impact asupra pietelor financiare.

“Din punctul meu de vedere, pentru investitorii din Romania cele mai importante sunt datele cu privire la asteptarile de evolutie a economiei din Uniunea Europeana. Economia, cat si companiile romanesti, depind in buna parte de UE, de exporturile pe care le facem acolo, dar si de alti factori precum sumele de bani trimise de romanii care lucreaza in afara tarii”, a declarat Adrian Codirlasu.

Sondajele care arata nivelul de incredere al managerilor
sunt urmatoarele din punct de vedere al importantei pentru investitori, deoarece acestea releva perspectivele economice anticipate de catre reprezentantii companiilor.

“In schimb, anunturile privind PIB-ul nu sunt atat de importante pentru evolutia de moment a bursei, pentru ca practic vorbim despre ce s-a intamplat in trecut, iar pe investitori ii intereseaza mai ales ce va urma”, a mai adaugat oficialul CFA Romania.

Dobanzile cheie practicate de bancile centrale, precum si mai nou politicile de “quantitative easing” sunt alti doi indicatori cheie care au o influenta importanta asupra evolutiei pietelor. Politicile de quantitative easing presupun injectarea de catre guverne a unor sume imporante de bani in pietele financiare, pentru a dezgheta imprumuturile si lichiditatea atunci cand dobanzile cheie sunt deja apropiate de nivelul zero.

Codirlasu subliniaza faptul ca pe plan local investitorii nu beneficiaza de indicatori si date macroeconomice similare celor din celelalte tari din UE, sau din SUA, din acest motiv acestia fiind nevoiti sa apeleze la datele prezentate de marile economii ale lumii.

“De exemplu in SUA exista indicatorul NFP (non farm payrolls), care arata numarul de locuri de munca ce au fost create intr-o luna (cu exceptia celor din agricultura), indicator care da sensul economiei acestei tari si dupa care investitorii trag concluzii cu privire la viitoarea crestere sau scadere a consumului. In Romania avem rata oficiala a somajului care nu poate sa fie considerata foarte relevanta daca ne gandim ca in realitate este cu 2-3% mai mare”, mentioneaza analistul.

El a explicat faptul ca rata somajului oficiala din Romania se bazeaza pe numarul persoanelor care solicita si primesc ajutor de la stat, si, implicit, dupa expirare perioadei de somaj, acestia ies din statistica somerilor.

De ce indicatorii macroeconomici romanesti lipsesc sau in unele cazuri sunt de o slaba calitate? “Pentru ca realizarea acestora costa bani! In UE, de exemplu, o buna parte din indicatori sunt dezvoltati de institute financiare specializate, in vreme ce in cazul Romaniei rareori putem sa vorbim despre asa ceva”, a concluzionat voicepresedintele CFA Romania.

Sursa imagine: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri