Bursa de la Bucuresti a avansat cu 1,33% si a incheiat sedinta la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au inregistrat cea mai accelerata crestere de la listare, de 5,17%, si au ajuns la maximul pentru ultimele aproape 11 luni.
In luna februarie piata s-a mentinut pe linia ascendenta din acest an si a incheiat in scadere doar 6 din cele 21 de sedinte, insa ritmul de crestere a incetinit in ultimele zile, la fel ca si rulajele. Astfel, indicele general al Bursei, BET-C, a avansat in februarie cu aproape 7%, accelerandu-si castigul din acest an la peste 18%. Un nivel mai ridicat al indicelui decat cel de miercuri a fost inregistrat la 4 august.conform Mediafax.

"In acest moment ne aflam intr-o zona laterala (in care sedintele de crestere sunt urmate de zile de scaderi - n.r.), iar majoritatea investitorilor asteapta sa vada evolutia pietelor externe, deoarece acestea se afla la nivelurile maxime atinse acum un an. Dupa o scurta perioada de marcari de profit, acum investitorii asteapta o corectie mai importanta sau un impuls puternic al pietelor externe. Momentan potentialul pe termen scurt este limitat, iar evolutia laterala nu favorizeaza nici lichiditatea si nici interesul investitorilor", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La inchiderea sedintei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,4%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,68% peste inchiderea sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,93%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,51%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 45 milioane lei (10,3 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul sedintei anterioare, de doar 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai transferate din piata, cu operatiuni de 19,8 milioane lei si au asigurat 44% din rulajul bursei. Aceste actiuni au urcat accelerat in a doua parte a zilei, sustinute de unele ordine mai mari de cumparare, si au incheiat in crestere cu 5,17%, la maximul ultimelor aproape 11 luni, de 0,59 lei. Un nivel mai ridicat nu a mai fost atins din 15 aprilie 2011, cand titlurile FP au fost la 0,591 lei.

Cotatia de miercuri este cu 12,6% sub pretul maxim atins vreodata de actiunile Fondului Proprietatea la bursa. Cel mai ridicat nivel a fost inregistrat chiar in ziua listarii, in 25 ianuarie 2011, cand titlurile au urcat pana la 0,675 lei.

"Rezultatele financiare au influentat punctual cateva companii, acolo unde profitul realizat in 2011 a creat asteptari mari in privinta dividendelor. Daca ne uitam atent, majoritatea companiilor nu au avut parte de cresteri indiferent de rezultatele financiare. Concluzia este una simpla, acolo unde a existat o miza pe termen scurt, am vazut interes ridicat atat din partea investitorilor straini, cat si din partea celor locali", a spus brokerul de la Alpha Finance.

La inchiderea pietei principale de la BVB, bursele de la Frankfurt si Paris erau in crestere cu pana la 0,7%, in timp ce piata de la Londra era in stagnare. Linia ascendenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 1,9%.

Optimismul investitorilor a fost determinat de operatiunea de refinantare pe trei ani derulata miercuri de Banca Centrala Europeana (BCE), prin care 800 de banci au imprumutat 530 miliarde euro.

"Injectiile de lichiditate nu se vad automat in piata de actiuni si nici in credite. Aceste injectii se duc in acoperirea unor deficite de finantare deja existene, nu prisosesc de asa maniera incat sa se mai reflecte in cresterea preturilor activelor. Criza financiara a lasat adevarate «gropi» de finantare, iar injectiile de lichiditate nu fac altceva decat sa astupe, temporar si partial, aceste «gropi»", a afirmat Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

Pietele au fost stimulate si de publicarea datelor privind cresterea economica putin mai accelerata a SUA din al patrulea trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri