Piata de actiuni romaneasca a batut in prime doua luni din 2011 aproape orice record de randament din ultimul deceniu. Actiunile Fondul Proprietatea (FP), cele mai tranzactionate de pe Bursa, au adus in ianuarie si februarie la castiguri de circa 40%, adica la fel de mult cat ar fi castigat un investitor in cinci ani tinandu-si banii la banca.
2012 a reprezentat pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB) al doilea cel mai bun debut de an din istorie, dupa ce principalii indici, BET si BET-FI, au crescut cu 21,6%, respectiv 34,4% in primele doua luni.

Pentru comparatie, 10.000 de lei tinuti intr-un depozit bancar in lei la o dobanda de 8% (una dintre cele mai bune din piata), ar fi valorat la sfarsitul lui februarie 10.133 de lei brut. Aceeasi suma investita investita in actiuni Fondul Proprietatea ar fi valorat 14.000 de lei brut, sau putin peste 13.300 de lei luand in calcul comisionul brokerilor si impozitul catre stat.

Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa si in acelasi timp cea mai profitabila companie din Romania, a urcat in ultimele doua luni cu 43,1%.

Actiunile producatorului de ambalaje MJ Maillis (MJM) au urcat chiar mai mult la inceputul acestui an (+43,3%), insa acestea au fost foarte putin tranzactionate, astfel ca doar un numar redus de investitori au putut beneficia de crestere.

Societatile de investitii financiare (SIF) au dominat topul cresterilor din ultimele doua luni, cu randamente cuprinse intre 30 si 40%.

Aproape totul s-a jucat pe actiunile cu discount, adica pe SIF-uri si FP. ‘Da-mi o actiune cu discount 50% si o cumpar’ – cam pe aceasta idee s-a mers in aceste luni. De asemenea, era evident ca fondurile de investitii vor dori sa aiba fiecare 5% din SIF-uri dupa ce a fost marit pregul pentru detinere”, spune Laurentiu Floroiu, directorul departamentului de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Companiile care au inregistrat cele mai mari cresteri la inceputul anului au fost si cele mai tranzationate din piata. Schimburile cu actiuni Fondul Proprietatea au reprezentat 36% din totalul tranzactiilor din piata (154 mil. euro din 430,6 mil. euro). In acelasi timp, tranzactiile cu actiuni SIF au reprezentat 32% din piata. In valoarea totala a tranzactiilor, de 430,6 milioane euro, au fost incluse si schimburile cu alte obligatiuni sau produse structurate.

Ce urmeaza in urmatoarele luni

Cresterile puternice de la inceputul anului sunt asteptate sa se tempereze in urmatoarele luni, pe masura ce factorii care au dus la recentul raliu incep sa dispara.

“Am avut un inceput de an furtunos, cu investitori care au inceput sa vada ‘luminita’ de la capatul tunelului, dar trebuie sa remarcam si faptul ca am plecat de la prabusirea pietei din ultimele doua trimestre ale anului trecut. Daca se intampla ceva cu planul de salvare si Grecia intra intr-un faliment necontrolat ma astept la o corectie brutala. Altfel, contextul international va fi cel care da trendul”, este de parere Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania.

Bursa a avut un inceput bun de an si in 2011, insa amplificarea problemelor financiare din Grecia, precum si retrogradarea ratingului suveran al SUA, au generat scaderi de peste 30% in doar 6 luni pe principalii indici.

“SIF-urile care nu au anuntat inca dividendele mai pot surprinde in momentul de fata. In rest, nu vad nimic deosebit care ar putea sa miste piata. La Fondul Proprietatea anuntarea dividendului mai degraba va dezamagi, avand in vedere ca randamentul este afectat de cresterea puternica a actiunilor din ultimul timp. In schimb, orice speculatie si stire cu privire la AGA de la FP s-ar putea sa se vada imediat in cotatii”, considera Laurentiu Floroiu.

Americanii de la Elliott, fondul de hedging care este cel mai mare actionar al FP, au propus recent vanzarea activelor Fondului si distribuirea sumelor rezultate catre actionari. O decizie in acest sens va fi luata in Adunarea Generala a Actionarilor ce va avea loc pe data de 4 aprilie.
Principalele active ale Fondului sunt reprezentate de detinerile din cadrul unor companii precum Petrom, Romgaz sau Hidroelectrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri