Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,49%, in linie cu bursele europene, intr-o piata in care tranzactiile cu titlurile SIF Transilvania (SIF3) au asigurat jumatate din lichiditatea pietei actiunilor.
Investitorii au vizat titlurile SIF Transilvania inca din primele minute si au plasat mai multe ordine de cumparare, datorita propunerii de dividend prezentata vineri seara. CA al SIF propune un dividend brut de 0,1712 lei/actiune, de 5,7 ori peste valoarea distribuita anul trecut, de 0,03 lei/actiune. Astfel, societatea ar putea aloca actionarilor 90% din profitul record obtinut anul trecut, de 207,7 milioane lei (49 milioane euro).

In primele doua minute ale sedintei cotatia acestor actiuni a atins un maxim al primei parti a zilei, de 0,734 lei, fiind cu 5,61% peste ultimul pret de vineri. In urmatoarele ore cresterea a incetinit. Astfel, la inchiderea pietei actiunilor, titlurile SIF Transilvania erau cotate la 0,7165 lei, pret cu 3,09% peste nivelul de vineri.

"Poate pentru ca unii investitori au anticipat posibilitatea acordarii unui dividend substantial cumparand actiuni speculativ sau pentru ca pietele externe au deschis sedinta pe scadere pretul din deschidere nu a marcat o crestere mai mare de 5%, iar vanzatorii au fost agresivi la acest nivel. Randamentul net (de aproximativ 20% -n.r.) este atractiv , insa momentul in care a venit comunicatul, cand pretul este la maximul ultimilor doi ani, ii poate descuraja pe unii dintre investitori. Pana la urma, conteaza si daca pretul la data cum-dividend (la care investitorii trebuie sa aiba actiunile in portofoliu pentru a primi dividende - n.r.) va fi mai mare decat cel de acum si daca la data ex-dividend (dupa care actiunile cumparate nu mai ofera dreptul la dividende -n.r.) pretul se va corecta mai putin decat valoarea neta a dividendului", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Operatiunile cu titlurile SIF Transilvania au cumulat aproape 18 milioane lei (4,1 milioane euro) si au reprezentat jumatate din lichiditatea pietei actiunilor, de 35,4 milioane lei (8,1 milioane euro).

"Am avut un volum record, de aproape 25 milioane de actiuni, mai mare decat cel de anul trecut, de 20 de milioane de titluri. Este un volum comparabil cu cel din primavara anului 2007, in perioada in care s-a aprobat majorarea capitalului social. Trebuie sa vedem daca SIF Transilvania va atrage in continuare interes dupa iesirea speculatorilor din piata, iar daca contextul international va fi bun nu vom vedea corectii foarte mari prea curand", a adaugat traderul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,22%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,56% sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 0,54%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in stagnare.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,65%, la 0,595 lei, dupa ce la mijlocul sedintei precedente au atins maximul ultimelor 11 luni, de 0,614 lei. Corectia de luni a venit pe al doilea rulaj din piata, de 5,5 milioane lei.

"Vedeta de vineri, FP, a marcat o zi de tranzactionare anosta. Finalul din sedinta trecuta in care o corectie intraday a coborat pretul cu 2,3% intr-un interval de 30 de minute, de la 0,61 la 0,595, a mai linistit apetitul cumparatorilor. Daca este sa comparam, actiunea Petrom a castigat aproximativ 7,5% dupa anuntul descoperirii zacamantului de gaz, iar Fondul Proprietatea, care detine 20% din Petrom, a crescut cu aproximativ 13%. Este posibil sa mai vedem zile de corectie in cazul FP, dar acest lucru nu ar trebui sa afecteze inca trendul pe termen mediu", a mai spus Constantinescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 35,4 milioane lei (8,1 milioane euro), cu 43% sub rulajul sedintei de vineri, de 61,8 milioane lei (14,2 milioane euro).

Pe piata destinata obligatiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat pentru 9,7 milioane lei (2,2 milioane euro).
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de aproape 670.000 de lei, valoare cu 37% sub rulajul de vineri, de 1 milion de lei.

Lichiditatea a fost sustinuta in principal de titlurile firmei Lactate Natura Targoviste (INBO), care au consemnat tranzactii de 430.000 de lei. Cu aceste actiuni au fost realizate trei tranzactii la acelasi pret, de 4,3 lei, cotatie cu 7,5% peste pretul anterior, inregistrat la 29 februarie.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 1,5%.

Pietele au reactionat negativ la anuntul guvernului chinez cu privire la tinta de crestere economica pentru 2012, intrucat aceasta este cea mai scazuta tinta din ultimii opt ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri