Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 0,92%, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au revenit pe prima pozitie in topul rulajelor si au asigurat jumatate din lichiditate.
In prima ora piata a inregistrat oscilatii usoare de pe crestere pe scadere si apoi iar pe verde, insa dupa ora 11:00 s-a mentinut pe rosu. Corectia pietei a fost mai lenta decat scaderile inregistrate de bursele mature din Europa, iar lichiditatea a ramas concentrata doar pe cateva actiuni, potrivit Mediafax.

"Momentat, actiunile emitentilor care au anuntat sau urmeaza sa anunte acordarea de dividende s-au decuplat de evolutia pietelor externe, fapt remarcat si de volumul de tranzactionare. Bani noi nu cred ca au intrat in piata, pentru ca nu se remarca o agresivitate din partea cumparatorilor, ci mai mult o asteptare, determinata si de evolutia negativa a pietelor externe", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La inchiderea pietei actiunilor, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in scadere cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,52% sub nivelul de luni.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 0,72%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,76%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 49,1 milioane lei (11,2 milioane euro), valoare cu 39% peste rulajul sedintei precedente, de 35,4 milioane lei (8,1 milioane euro).

"Volumele de tranzactionare pe majoritatea actiunilor s-au redus din cauza neincrederii investitorilor intr-o posibila crestere economica in zona euro, care ar putea afecta si economia Romaniei. In plus, avem si un motiv particular, acela ca investitorii asteapta publicarea prospectului final pentru oferta de la Transelectrica. Astfel, ei vor aprecia cat din resursele financiare actuale le vor bloca pentru a subscrie la oferta", a afirmat brokerul.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 50% de actiunile Fondului Proprietatea, care au revenit pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu transferuri de 24,2 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu actiunile FP a fost efectuata la 0,599 lei, pret cu 0,67% peste cel de la finalul sedintei de luni.

"Depasirea pretului de 0,6 lei/actiune (in a doua jumatate a saptamanii trecute -n.r.) a dat startul unor marcari de profit de catre investitorii care au cumparat speculativ titluri la Fondul Proprietatea. Pe termen scurt, se pare ca actiunea FP si-a gasit pretul de echilibrul in jurul nivelului de 0,6 lei/titlu", a afirmat brokerul.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au incheiat ziua in stagnare, la 0,05 lei, revenind dupa ce au scazut cu 4% in urma informatiilor privind producerea unui incendiu de amploare la un depozit al fabricii. In ultima ora a sedintei, Turbomecanica a transmis Bursei de Valori Bucuresti un comunicat prin care informeaza investitorii ca, dupa prima estimare, incendiul nu determina intreruperea productiei. Operatiunile de marti cu actiunile Turbomecanica au insumat doar 5.100 de lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au scazut cu 0,84%, la 0,7105 lei, dupa ce in sedinta precedenta au avansat cu 3,09% sustinute de propunerea unui dividend record. Aceste titluri au consemnat al doilea rulaj din piata, de 5,7 milioane lei.

O lichiditate apropiata au inregistrat si actiunile SIF Oltenia, cu care au fost efectuate operatiuni de 5 milioane lei. Cotatia acestor titluri a coborat cu 0,63%, la 1,411 lei.

Pe piata Rasdaq, transferurile au cumulat 666.000 de lei, valoare cu putin sub rulajul de luni, de aproape 670.000 de lei.

Titlurile firmei Mobex Targu Mures (MOBG) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 384.000 de lei, iar pretul a urcat cu 20,11%, la 15 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de pana la 2,6%. Bursa din Rusia inregistra cea mai severa scadere, de 4,3%. Corectiile de marti au fost cauzate de temerile investitorilor privind perspectivele de crestere economica din Europa si China, care au determinat unii investitori sa-si reduca expunerea pe active riscante.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri