Bursa de la Bucuresti a stagnat vineri, intr-o piata in care cei mai multi investitori au adoptat poziti de asteptare, astfel ca lichiditatea a scazut usor si a fost salvata de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.
Piata a scazut in aceasta saptamana cu 2,5%, inregistrand prima corectie dupa doua saptamani consecutive de crestere.
Cele mai multe actiuni au deschis sedinta de vineri la preturi in crestere usoara, insa dupa ora 13:30 piata a trecut pe scadere usoara. In timp ce titlurile Fondului Proprietatea au ramas cele mai lichide din piata, volumele de tranzactionare pentru cele mai multe titluri au fost mai mici decat cele din sedinta precedenta.

"Volumele in scadere din ultima perioada sunt cauzate in mare parte de investitorii care sunt inca indecisi in privinta directiei pe care sa o urmeze, o parte din ei aleg sa marcheze profitul realizat in ultima perioada si sa reintre la urmatoarea corectie. Indecizia investitorilor creaza aceste momente de evolutie laterala pentru bursa", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu doar 0,12%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,24% sub sedinta precedenta.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,67%.

Indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a incheiat cu 0,47% sub nivelul de joi.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), valoare cu 29% mai redusa decat rulajul de joi, de 35,6 milioane lei (8,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 15,6 milioane lei, si au asigurat 62% din lichiditatea bursei. Pretul a scazut cu 1,35%, la 0,5825 lei.

"Fondul Proprietatea inca se afla in momentele de pregatire pentru evenimetele corporate ce se vor desfasura in curand. Dividendul este un stimulent bun, dar cred ca majoritatea investitorilor sunt mai degraba interesati de propunerea celor de la Elliott, plus intentia de vanzare a unor active nelistate, propuneri care pe termen lung vor afecta in mod negativ Fondul. Chiar daca interesul pentru Fondul Proprietatea nu da semne ca ar fi scazut, nu ne putem astepta sa vedem doar cresteri pentru aceasta actiune, iar usoarele corectii sunt normale", a mai spus traderul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,4%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert. Bursele mature au avansat sustinute de publicarea unor date peste asteptari privind numarul de locuri de munca nou create in SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri