Actiunile Oltchim au urcat cu 4,5% la revenirea la tranzactionare, dupa ce au fost oprite timp de sase ore, in asteptarea unui comunicat al combinatului chimic prin care investitorii sa fie informati in legatura cu decizia CE privind conversia unei datorii a companiei catre AVAS, informeaza Mediafax.
Titlurile Oltchim au fost oprite de la transfer cu trei minute inaintea deschiderii sedintei de vineri. La ora 15:10 a fost publicat pe site-ul BVB un comunicat prin care combinatul chimic anunta ca a primit vineri de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) o adresa de informare privind conversia in actiuni a creantei detinuta de AVAS asupra Oltchim.

Actiunile au revenit la tranzactionare la ora 16:00, iar in primele sase minute de transfer pretul a urcat cu 4,5%, la 1,345 lei. Operatiunile au cumulat numai 55.000 de lei.

"Din infograma 2160/07.03.2012 remisa de Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana reiese ca CE a decis urmatoarele: inchiderea procedurii oficiale de investigare in ceea ce priveste garantia de stat notificata in favoarea Oltchim, in conditiile retragerii notificarii de catre Romania; masura conversiei in actiuni, astfel dupa cum a fost notificata de autoritatile romane nu constituie ajutor de stat (...) Totodata, Comisia Europeana reafirma ca aceasta concluzie se bazeaza pe intentia ferma a Romaniei de a vinde in intregime pachetul de actiuni detinute la Oltchim", se arata in comunicatul transmis de Oltchim.

Compania arata ca pana in prezent Ministerul Economiei si OPSPI nu au primit nicio decizie oficiala, semnata de reprezentantii Comisiei Europene, cu privire la decizia CE.

Comisia Europeana a aprobat miercuri conversia in actiuni a datoriei Oltchim fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 135 milioane euro, in urma operatiunii autoritatea urmand sa devina actionarul majoritar al combinatului chimic.

Conversia datoriilor in actiuni ar dilua puternic participatiile actionarilor minoritari daca acestia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-si mentine participatiile actuale.

Actiunile Oltchim nu au fost suspendate joi de la tranzactionare, desi presa a relatat despre decizia CE, iar Comisia a postat pe site-ul propriu informatii privind conversia, iar Oltchim a comunicat bursei ca nu a fost notificata oficial. In sedinta de joi, titlurile Oltchim au urcat cu 10,4% in primele 40 de minute de tranzactionare, insa apoi cresterea a incetinit la aproape 4% pana la inchidere.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intentionand sa scoata la vanzare in acest an pachetul majoritar de actiuni.

Potrivit celor mai recente raportari de la BVB, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE, care detine 17,47% din actiuni, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei in ultimul trimestru din 2011, astfel ca a incheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde lei la 1,53 miliarde lei, veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri