Managerii de fonduri ar cumpara actiuni Transelectrica daca statul accepta un pret cu 10%-15% sub cel de la bursa, avand in vedere ca profitabilitatea transportatorului de energie este limitata de reglementarile ANRE, desi indicatorii de evaluare sunt in general mai buni fata de companii de profil.
Statul vrea sa vanda un pachet de 15% din actiunile Transelectrica printr-o oferta secundara derulata pe bursa. Operatiunea ar urma sa inceapa in aceasta saptamana, dupa aprobarea preturilor de catre Guvern si avizarea ofertei de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Tarifele de transport a energiei, activitatea principala a companiei, practicate de Transelectrica sunt stabilite anual de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Cea mai recenta majorare a tarifelor pentru transportul energiei, cu 10%, a fost aprobata de ANRE la inceputul anului trecut, conform Mediafax.

Intr-un raport emis saptamana trecuta de agentia de evaluare Moody's,se spune ca ratingul Transelectrica ar putea fi imbunatatit odata cu cresterea transparentei si predictibilitatii in zona de reglementare, care inca nu este independenta in totalitate de influenta politica.

"Modificarea cadrului de reglementare, care ar asigura recuperarea la timp a costurilor operationale si a investitiilor si ar reduce influenta politica, ar putea avea implicatii pozitive pentru ratingul Transelectrica, daca situatia financara si lichiditatea companiei raman solide in mod sustenabil, sprijinite de stabilizarea trendului de evolutie a volumelor de electricitate transmise", se spune in raportul Moody's.

Directorul general al ING Investment Management Romania, Adrian Tanase, spune ca oferta Transelectrica ar fi interesanta daca pretul va fi cel putin cu 15% sub cotatia actiunilor la Bursa.

"Daca metoda de stabilire a tarifelor de catre ANRE va continua sa ignore formula de stabilire a incasarilor reglementate cum s-a intamplat in ultimii trei ani, pretul curent de piata nu este unul atractiv. Daca, insa, acest proces de stabilire a tarifelor se va imbunatati pe viitor, pretul este unul atractiv. Noi credem ca procesul se va corecta in viitor si se va ajunge la respectarea formulei de reglementare, in consecinta expunerea pe care o avem deja pe Transelectrica este una importanta. In aceste conditii, probabilitatea de a participa in cadrul ofertei este foarte mica, asta numai daca nu va exista un discount semnificativ, de cel putin 15%", a declarat Tanase.

La mijlocul sedintei bursiere de luni, actiunile Transelectrica erau cotate la 17,03 lei, pret cu 1,28% sub nivelul de vineri. Daca Guvernul va accepta sa vanda pachetul de actiuni la Transelectrica cu un discount de 15%, atunci pretul ar fi de aproximativ 14,5 lei/titlu.

Raportat la cotatiile bursiere, pachetul de titluri vizat in oferta este evaluat la aproximativ 187 milioane lei (43 milioane euro), iar daca statul va accepta un discount de 15%, valoarea ar fi de 159 milioane lei (36,5 milioane euro).

Surse din piata de capital au declarat saptamana trecuta pentru MEDIAFAX ca oferta pentru actiunile Transelectrica va avea un pret minim si unul maxim. Pentru investitorii institutionali vor fi alocate 90% din titlurile scoase la vanzare, iar micii investitori vor avea o transa de 10%.

Seful BT Asset Management, Radu Hanga, spune ca "la prima vedere" actiunile Transelectrica sunt tranzactionate la discount substantial in raport cu titlurile altor firme cu activitati similare din Europa, insa profitabilitatea scazuta a companiei ii determina pe investitori sa fie mai precauti si sa ceara un discount mai mare.

Astfel, raportul pret/valoare contabila in cazul Transelectrica este de 0,5, fata de 1 in cazul altor companii similare. Totodata, raportul pe actiune dintre pret si vanzari este de 0,4, comparativ cu 0,6 la alte societati din Europa, in timp ce multiplul EV/EBITDA (valoarea companiei/profitul operational inainte de deducerea deprecierii si amortizarii) este de 4,5 la Transelectrica, fata de 7,9 in cazul altor firme similare.

"Singurul multiplu in raport cu care actiunile Transelectrica se tranzactioneaza cu prima este P/E (raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de compania respectiva -n.r.), de 13,8 fata de 9,8, astfel incat s-ar parea ca la pretul actual statul ar putea sa vanda tot pachetul. Atractivitatea actiunilor Transelectrica scade, insa, daca tinem cont de indicatorii de profitabilitate. De exemplu, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) la Transelectrica este de 3,7% fata de 12,3% pe firmele selectate. Prin urmare, un investitor este dispus sa plateasca un multiplu mai mic de valoare contabila pentru Transelectrica decat pentru alte firme din domeniu deoarece capitalul investit la Transelectrica are o rentabiliate mai mica. Acelasi rationament este valabil si in cazul compararii marjelor nete de profit", a declarat Hanga pentru MEDIAFAX.

In ultimii patru ani profitabilitatea Transelectrica a fluctuat vizibil. Astfel, daca in 2008 compania a consemnat un castig de aproape 42 milioane lei, acesta a scazut la doar 6 milioane lei in 2009, apoi in 2010 a crescut la 9,5 milioane lei, pentru ca anul trecut sa urce la peste 90 milioane lei.

Hanga a aratat ca rentabilitatea capitalurilor proprii la Transelectrica este foarte volatila, aceasta fiind intre 0,3% si 12,6% in perioada 2006-2011, ceea ce inseamna risc mai mare si implicit discount mai mare cerut de investitori.

"Mare parte din volatilitate vine din indatorarea ridicata a firmei, in principal in valuta. Daca privim investitia in Transelectrica strict din perspectiva dividendelor, ca o alternativa la titluri de stat, pe baza dividendului estimat pe 2011, de 1,05 lei/actiune, si a randamentului la titluri de stat pe 10 ani, de aproximativ 7%, un pret atractiv pentru Transelectrica este de 15 lei. Aceasta inseamna un discount de 10% - 15% fata de pretul actual de piata. Credem ca profitul din 2011 este sustenabil, chiar are loc de crestere, ceea ce ofera sanse de crestere a randamentului in viitor", a mai spus Hanga.

Moody's spunea, in raportul emis saptamana trecuta, ca ratingul Transelectrica ar putea fi retrogradat daca gradul de indatorare se va inrautati semnificativ sau daca tarifele de transmisie nu vor fi ajustate suficient.

"In cazul companiilor Transelectrica si Transgaz am fost dezamagiti de faptul ca institutiile statului (ANRE) nu au respectat termenele de reglementare a tarifelor. Metodologia de calcul si de stabilire a tarifelor este clar definita si a fost clar comunicata actionarilor in decursul listarii initiale, insa nu au fost respectate intotdeauna. Acesta este din punctul nostru de vedere probabil unul din motivele care a dus la rezultate slabe pentru Transelectrica in anii anterior, ceea ce la randul sau, a dus la dividende scazute. In general, noi investim in acest sector reglementat, pentru randamentul dividendului", a spus Adrian Pop, manager de portofoliu in cadrul companiei suedeze de administrare a investitiilor East Capital.

Pop nu a avansat un pret sau discount la care East Capital ar participa la oferta Transelectrica.

Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, insa nu cuprinde perioada de derulare a ofertei si preturile. Oferta ar urma sa dureze zece zile lucratoare, insa ar putea fi prelungita cu una pana la trei zile, in functie de interesul investitorilor.

Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica va fi intermediata de consortiul format din Banca Comerciala Romana (BCR), Intercapital Invest si Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru aceasta tranzactie.

Ministerul Economiei detine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este detinut de alti actionari. Compania este listata la Bursa din 2006.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri