Numirea unui secretar de stat responsabil de institutiile financiare non-bancare si campanii pentru promovarea bursei sunt doua dintre masurile propuse de specialistii din piata de capital care au participat in cadrul „Intalnirilor Wall-Street.ro”. In privinta ofertelor publice pe care statul le va face pe bursa, acestia au o singura recomandare pentru guvernanti: „Ascultati sfatul brokerilor pe care ii platiti".
"Intalnirile Wall-Street.ro" sunt dezbateri organizate de jurnalistii wall-street.ro alaturi de cei mai importanti specialisti pe anumite teme economice: au participat Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania, Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest, Mihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest si Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank.

Ce inseamna anul electoral 2012 pentru piata de capital


Razvan Rusu: Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este deconectata de alegeri, iar evolutiile tin mai degraba de fluxurile de capital strain, precum si de probleme din pietele externe. Nu cred ca suntem foarte corelati cu politicul si, implicit, nu ma astept sa vedem evolutia cotatiilor din piata influentata semnificativ de perioada electorala.

Gabriel Necula: 2012 este un an electoral nu doar pentru Romania, ci si pentru tari precum SUA sau Germania si s-ar putea sa vedem eforturi financiare pentru a face populatia fericita si pentru a imbunatati intr-un fel cifrele care reflecta cresterea economica.
Intr-o asemenea situatie, daca este sa ne uitam la evolutia burselor internationale, atunci probabil vom vedea ceva evolutii determinate indirect de catre politic.

In Romania bursa este influentata doar marginal de schimbarile politice. Un impact asupra pietei vom vedea, de exemplu, atunci cand deciziile politice se reflecta in datele macroeconomice. Daca, de exemplu, vom vedea o crestere nesustenabila a salariilor in momentul acesta, atunci bugetul va fi dezechilibrat si am putea sa vedem efecte negative pe termen lung, dar poate pozitive pe termen scurt (cresterea consumului).

Mihai Chisu: Anii electorali pot genera si surprize pozitive. Daca vedem cum un reprezentant al statului isi da brusc seama ca impozitarea trimestriala este eronata, sau isi da seama ca piata trebuie sa fie sustinuta prin listari, sau prin reducerea pana la 1% a impozitului pentru investitiile pe termen lung, atunci fara indoiala ca vom putea spune ca a fost un an electoral pozitiv. Poate ca sunt masuri care sa genereze capital politic, dar ar ajuta si bursa.

Grav este insa faptul ca, din pacate, am ajuns sa ne agatam de aceste sperante legate de un an electoral, cand ele trebuiau sa reprezinte, de fapt, o abordare pragmatica a ceea ce inseamna dezvoltarea bursei ca piata si motor economic.

Secretar de stat responsabil de institutiile financiare non-bancare



Razvan Rusu: Pentru a crea o continuitate la nivelul politicilor guvernamentale vis-a-vis de piata de capital ar trebui sa se infiinteze o functie de secretar de stat care sa priveasca institutiile financiare non-bancare, cu un focus pe bursa.
In prezent, sunt industrii destul de mari care nu sunt reprezentate in corpul guvernamental. In general, Ministerul Finantelor are o relatie foarte stransa cu bancile, insa nu are o relatie similara si cu celelalte industrii financiare, precum industria de asigurari, de pensii si piata de capital.

Aceste industrii pot aduce venituri mari la buget si pot genera un dinamism in economia tarii, in sensul ca economiile populatiei nu mai sunt tinute in banca, ci efectiv finanteaza direct niste companii, fie prin equity, fie prin bond-uri.

Daca nu au ce tranzactiona, brokerii sa se orienteze spre investment banking

Razvan Rusu: Cred ca este foarte important ca brokerii sa se concentreze astazi, cand nu e piata, mai putin pe activitatea de tranzactionare si mai mult pe activitatea de investment banking.

Principalele lipsuri ale pietei sunt legate si de lipsa unor bancheri de investitii care sa aduca companiile la cota bursei. Casele de brokeraj ar trebui sa isi orienteze o parte semnificativa a activitatii spre acest segment.

Companiile romanesti trebuie sa scape de visul de a se lista pe marile burse internationale



Gabriel Necula:
Companiile locale trebuie convinse sa scape de aceasta gandire, cred eu gresita, potrivit careia mai bine te listezi la Londra sau intr-o alta piata mare, decat sa iti aduci compania pe bursa romaneasca. Oamenii trebuie sa realizeze ca intr-o astfel de piata straina nu stie nimeni de tine, esti cumva precum una dintre miile de societati care sunt la noi pe Rasdaq.

Exceptie fac doar numele mari, precum Fondul Proprietatea, pentru care s-ar justifica intr-o oarecare masura si listarea pe o alta piata.

Campanii de publicitate si educatie financiara. Stiati ca avem Bursa si in Romania?


Mihai Chisu: Avem nevoie de povesti de succes pe bursa, de exemplul listarii unor companii locale, insa la fel de mult avem nevoie de o educatie financiara si promovare in randul populatiei. Daca intrebi lumea pe strada ce inseamna “bursa”, mai multi vor asocia acest cuvant unei burse de studii decat pietei de capital. Asta se intampla pentru ca bursa in momentul de fata nu exista ca marketing. Din pacate Forex-ul este mai prezent in perceptia oamenilor decat bursa, pentru ca acolo vedem mereu tot felul de povesti inventate, precum o vanzatoare care castiga mii de dolari intr-o luna.

In schimb, promovarea pietei romanesti de capital nu exista, in pofida unor resurse financiare generoase pe care BVB le are acum. Aceste sume ar trebui fie cheltuite cumva, chiar si pe publicitate. In caz contrar ele ar trebui distribuite actionarilor.

Sa deschizi televizorul si sa vezi ca se intampla ceva pe bursa, asta inseamna promovarea. Pentru mass-media generalista bursa nu este acum un reper, ci este doar o constatare sporadica atunci cand creste sau scade foarte mult.

Razvan Rusu: Partea de educatie este una dintre problemele fundamentale strategice ale Romaniei. Dupa parerea mea chiar si in liceu ar trebui sa existe un curs obligatoriu de finante personale.

Nu este normal sa iesi din liceu fara sa stii ce inseamna o un card de credit, un depozit bancar, o ipoteca, o actiune sau o obligatiune. Sunt lucruri de care sigur te lovesti dupa ce ai terminat liceul si despre care trebuie sa ai niste cunostinte de baza.

Gabriel Necula: In educatie avem lipsuri mari si la capitolul practica, adica ce inveti la cursuri nu are o aplicare foarte vasta atunci cand ajungi in piata.

Sistemul educational trebuie bazat pe o practica agresiva in domeniul financiar. Studentul trebuie sa isi dezvolte capacitatile prin experimentare, nu printr-o teoretizare excesiva care pana la urma nu te duce foarte departe.

Nu este normal sa termini o facultate sau un master de profil, dupa care se presupune ca esti un specialist in domeniu, si apoi sa ajungi in piata unde sa constati ca de fapt ai dobandit doar niste notiuni de baza despre piata.

Ce trebuie adus pe Bursa: Titluri de stat, obligatiuni si tranzactii de short selling


Mihai Chisu: O emisiune de titluri de stat facuta pe bursa nu am vazut nici pana acum. Ar trebui sa vedem o emisie de titluri integral pe bursa, pe care sa o faci vizibila micilor investitori si care cel mai probabil ar avea succes.

De asemenea, singurul instrument financiar care putea sa atraga investitorii si pe parcursul acestor ani slabi de criza ar fi fost tranzactiile de short selling. Acest lucru nu s-a facut, iar asta a prejudiciat enorm piata de capital la capitolul lichiditate.

Noi ne punem intrebari la care altii au gasit raspuns acum 100 de ani. In SUA sunt cazuri celebre de short selling inca de la inceputul anilor 1900, iar noi suntem in 2012 si inca ne punem intrebarea daca aceste tranzactii sunt sau nu fezabile.

Razvan Rusu: Investitori institutionali romani au nevoie de o diversificare a portofoliului, iar titlurile de stat si obligatiunile corporative ar ajuta foarte mult. De exemplu o emisiune de titluri de stat in dolari, la dobanda 5%, ar fi avut un succes extraordinar si pe bursa romaneasca.

Ce recomandari au specialistii pentru inchiderea cu succes a privatizarilor anuntate pe Bursa



Florin Ilie:
Primul lucru pe care statul trebuie sa il faca este sa asculte de sfatul brokerilor care intermediaza ofertele.

Sunt convins ca la toate ofertele avem consortii formate din oameni competenti si care sunt dorinici sa faca tranzactia la un pret cat mai bun, pentru ca pana la urma lucreaza pe baza de comision procentual. Bazandu-ne pe asta, este clar ca statul trebuie sa se ghideze dupa feedback-ul cu care acesti brokeri vin din piata.

De-asta ai ales un broker, de-aia il platesti, daca tu statul stia deja exact ce trebuie facut, faceai singur acel lucru de la bun inceput.
De asemenea, trebuie sa recunoastem ca noua ne este usor sa spunem ce trebuie sa faca X sau Y, insa cand esti “de la butoane”, cand trebuie sa iei decizii publice, esti oarecum incorsetat de anumite legi si reglementari. In aceste conditii trebuie sa ii intelegem intr-un fel si pe reprezentantii statului care adopta anumite decizii, pentru ca in anumite cazuri problema este de fapt cadrul legal.

Al doilea lucru care trebuie facut pentru a duce la bun sfarsit ofertele publice este ca ANRE-ul sa isi justifice mai transparent deciziile de reglementare pe care le ia la companiile din domeniul energetic.

Sunt doua lucruri simple si punctuale pe care statul trebuie sa le faca pentru a crea premisele optime desfasurarii acestor oferte.

Mihai Chisu: Problema este ca cei care iau deciziile au o teama cumplita de a fi trasi la raspundere. Legile trebuie modificate intr-un asemenea mod, incat aceste constrangeri sa fie eliminate.

Eternele “conditii de piata”. Cand este momentul oportun pentru o listare pe Bursa?



Gabriel Necula: Daca vor exista probleme majore in Europa, atunci statul ar putea sa ia decizia de a amana anumite listari. Pentru 2012 cred ca toti ne-am multumi si am spune ca este o realizare extraordinara si daca s-ar face doar ofertele Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Florin Ilie: Cand este un moment bun pentru a face o oferta publica? Niciodata! Sau mai exact momentul bun il vezi abia dupa ce ai trecut de el. Daca s-a decis sa se faca, atunci sa se faca aceste oferte. Daca spui ca vrei si nu se face, inseamna ca nu poti. Oamenii respecta mai mult sa nu vrei, decat sa nu poti.

Razvan Rusu: Ne ferim mereu sa nu listam o companie cand conditiile in piata nu sunt bune, pentru ca nu mai luam un pret foarte bun. Daca ai insa o anumita cadenta, daca listezi trimestrial o companie, vei avea in cele din urma o medie buna a pretului.

Fotografii, de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.

Intalnirile wall-street.ro au loc la Grand Cafe Van Gogh, din Centrul Vechi din Capitala.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri