Actiunile Transelectrica (TEL) au revenit pe crestere usoara, in a doua zi a ofertei de vanzare derulata de stat, intr-o piata in crestere cu 0,26%, insa unde prudenta investitorilor pentru tranzactionare a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele doua luni, conform Mediafax.
In primele 20 de minute de tranzactionare, actiunile Transelectrica au scazut cu peste 1,2%, insa apoi au revenit usor pe verde. La inchiderea pietei principale titlurile companiei erau cotate la 16,3 lei, cu 0,62% peste inchiderea de miercuri. Pretul este cu 9,4% peste cotatia minima ceruta de stat in oferta prin care vrea sa vanda 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/actiune.

Operatiunile cu actiunile Transelectrica au insumat 241.000 de lei

"Revenirea de astazi este firava, iar interesul pentru oferta secundara este in continuare redus. Era normal ca pretul actiunilor sa scada, in convergenta catre valoare minima a intervalului din oferta. Transelectrica este o companie cu riscuri importante, iar climatul din piata interna de capital s-a clatinat in ultimele sedinte. Cred ca in ultimele doua zile se va decide soarta ofertei secundare. Pana atunci asteptare si speculatii", a declarat Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker (BRK).

In primele doua zile ale ofertei publice, investitorii au subscris 3,15% pachetul scos la vanzare, pentru 5,1 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro). Majoritatea subscrierilor au fost realizate la preturi intre 14,9 lei si 15,9 lei, dar un ordin pe transa micilor investitori a fost plasat si la pretul maxim din oferta, de 19,2 lei/actiune.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,34%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,38% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,66%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,34%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Analistul spune ca prudenta investitorilor este influentata atat de factori interni precum intentia de majorare a salariilor din sectorul public, care vine intr-un context macroeconomic foarte fragil, dar si de incertitudinile de pe plan international.

"Riscurile specifice unui an electoral incep sa se faca resimtite. Iar economia este in continuare ocolita de capital strain cu orizont pe termen lung, investitiile straine directe fiind de doar 23 milioane euro in ianuarie. Spirala dezechilibrelor bugetare s-ar putea reaprinde in acest an electoral, in contradictie cu prevederile Tratatului de Guvernanta Fiscala semnat la Bruxelles si cu impact negativ pentru perceptiei investitorilor straini", a explicat Radulescu.

El a mentionat ca pietele americane au atins recent noi maxime, insa pe volume reduse, ceea ce arata ca investitorii nu sunt convinsi inca de forta ritmului de evolutie a economiei, si ca recuperarea economiei SUA a amanat posibilitatea unui nou program de masuri monetare neconventionale din partea bancii centrale americane.

"In Europa preocuparile cu privire la criza datoriilor suverane din regiune s-au temperat, deocamdata, dar riscurile persista. Economia regiunii se afla in recesiune, iar inflatia se mentine ridicata. Desi unii indicatori de sentiment s-au ameliorat in ultimele luni, nu putem vorbi inca despre o relansare durabila a economiei din regiune, iar rezultatele companiilor europene resimt mult mai puternic al doilea val al crizei economice. Pe pietele emergente am observat o intensificare a factorilor de risc. Stirile macroeconomice au surprins negativ in ultima perioada, cel putin in China, unde deja este in crestere probabilitatea unei aterizari mai dure comparativ cu asteptarile din urma cu cateva luni", a mai spus analistul.

Investitorii au realizat joi tranzactii de doar 13,1 milioane lei (3 milioane euro), valoare de patru ori sub lichiditatea sedintei anterioare, de 53,5 milioane lei (12,2 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de joi a fost inregistrat la 10 ianuarie, cand operatiunile au insumat 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

Titlurile FP au consemnat un rulaj de 7,6 milioane lei si au asigurau 58% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta operatiune cu aceste actiuni a fost realizata la 0,5835 lei, pret in crestere cu 1,3%.

"Bursele par a relua un mod de comportament anual sezonier, care include tendinta de a avea un raliu la inceputul anului, urmat de o pauza. Dupa cresterile semnificative din ianuarie-februarie, piata se reaseaza, reevalueaza, analizeaza stirile economice. In anii anteriori, o tendinta aparenta era aceea ca piata sa inregistreze un recul temporar pe la mijlocul primaverii, insa anul acesta este foarte putin predictibil si, in plus, vom avea o serie de AGA cu propuneri semnificative de dividende, ceea ce poate genera o volatilitate mai accentuata in aprilie-mai fata de comportamentul multi-anual. Oricum, incertitudinea ramane semnificativa si toti investitorii trebuie sa isi bazeze deciziile pe analize temeinice si informatii multiple", a afirmat Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

La finalul sedintei de la Bucuresti, atat marile piete europene evoluau incert, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri