Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri cu 0,73%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata in proportie de 72% de operatiunile cu actiunile BRD (BRD) si Fondul Proprietatea (FP), scrie Mediafax.
Bursa de la Bucuresti a crescut miercuri cu 0,73%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, iar lichiditatea a fost asigurata in proportie de 72% de operatiunile cu actiunile BRD (BRD) si Fondul Proprietatea (FP).

Piata a deschis ziua in stagnare, insa apoi a inceput sa creasca lent, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse de actiuni. Punctul maxim de crestere a fost atinschiar la inchiderea pietei principale. Volumele de actiuni transferate au continuat sa fie reduse, atentia putinilor investitori prezenti la tranzactionare fiind axata in continuare doar pe cateva titluri.

"Piata pare sa fi amortit in ultima saptamana. Nici dividendele anuntate de SIF-uri sau de Fondul Proprietatea nu par sa mai ridice volumele. Pana la urma, actiunile FP si ale SIF-urilor sunt cele care acopera doua treimi din volumul zilnic de tranzactionare. Ce ramane lesne de inteles este ca investitorii, atat locali cat si straini, sunt in principal interesati de actiuni cu discount ridicat fata de valoarea contabila. Ma indoiesc, deci, ca anunturile de dividend care urmeaza sa fie publicate, precum Petrom, BRD si Banca Transilvania, vor schimba starea de lucruri pe termen foarte scurt. Ma gandesc ca, oricum, pretul actual de piata ia in calcul eventuale dividende", a declarat directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% sub sesiunea anterioara.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,42%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in crestere cu 0,32%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Se pare ca am fi alergat mult prea repede primii 300 de metri si pe ultima linie dreapta am cam obosit. Cred, totusi, ca lucrurile isi vor reveni la normal in al doilea trimetru. In rest, ramane sa urmarim ori sa participam in oferta Transelectrica, pentru a ne face sperante pentru mai tarziu", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare cu 54% mai mare decat rulajul de marti, de 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro). Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 72% de operatiuni cu actiuni BRD (11,5 milioane lei) si cu titluri Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului actiunilor bancii a fost asigurat de patru deal-uri cu 0,12% din titlurile BRD, pentru 8,8 milioane lei. Tranzactiile negociate au fost realizate la acelasi pret, de 10,8 lei, cu 1,89% peste inchiderea de marti. Pe piata principala, aceste actiuni au consemnat un rulaj de 2,7 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2,83%, la 10,9 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,58 lei, pe o lichiditate de 5,5 milioane lei.

In a sasea zi a ofertei secundare prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transelectrica (TEL), cotatia acestor titluri a scazut cu 1,84%, la 16 lei, pe un rulaj de 208.000 de lei. In primele sase zile ale ofertei, investitorii au subscris doar 9,25% din titlurile scoase la vanzare, la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei.

Actiunile Zentiva (SCD) au incheiat in crestere cu 3,76%, la 0,882 lei, pe un rulaj de 146.000 de lei. Aceste titluri au urcat in prima ora de tranzactionare cu pana la 7,06% dupa ce compania a anuntat propunerea de dividend pentru acest an, in suma totala de 33,8 milioane lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 251.000 de lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 609.000 de lei.

Titlurile Iprochim (IPHI) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 44.000 de lei, iar pretul a urcat cu 18,42%, la 45 lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate patru pachete de titluri de stat, pentru 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu pana la 0,3%, iar piata de la Londra avansa nesemnificativ, cu 0,1%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri