A venit in toamna anului 2010 la conducerea Bursei de Valori Bucuresti, cu surle si trambite, pregatit sa faca reforma in bursa. Dupa 14 luni de mandat de mers pe sarma, Valentin Ionescu a fost revocat de acelasi Consiliu de Administratie care l-a numit, intr-o executie publica fara precedent in piata de capital romaneasca. Desi a fost considerat favorit pentru reintoarcerea in conducerea Bursei, fostul CEO se concentreaza acum pe candidatura in Consiliul SIF Moldova si vorbeste relaxat despre scandalul produselor structurate sau achizitia a 5% din Bursa din Chisinau.
Reluarea alegerilor pentru postul liber din Consiliul de Administratie al SIF Moldova a atras interesul fostului director general al Bursei de Valori Bucuresti. Valentin Ionescu spune ca a avut o colaborare foarte buna cu SIF 2 pe parcursul mandatului sau de conducator al Bursei si isi doreste sa contribuie la continuarea programelor prin care societatea se diferentiaza in piata.

Intr-o intalnire cu presa pentru prezentarea candidaturii, Valentin Ionescu si-a motivat alegerea SIF Moldova spunand ca este SIF-ul cu cea mai buna transparenta si guvernanta corporatista din piata dar si cel mai activ in incercarea de a crea valoare pentru actionarii sai prin vanzarea pozitiilor ilichide.

„Conform datelor din Bloomberg, actionarii institutionali sunt mai prezenti ca pondere in SIF2 decat in alte SIF-uri. De accea, cred ca SIF2 va continua sa faca diferenta, in sens pozitiv”, a declarat Ionescu.

El a declarat ca a discutat cu mai multi actionari ai SIF si are sustinerea unor fonduri de pensii si de investitii locale dar si a unor investitori institutionali straini, cu care a mai colaborat de-a lungul anilor.

Focus pe vanzari si managementul portofoliului


Daca va fi ales in Consiliul de Administratie al SIF2, fostul CEO al Bursei se va focusa in principal pe dezvoltarea zonei de vanzari si marketing a companiei, care in acest moment exista doar prin clasicul birou actionariat. Mandatul va fi doar pentru un an, in primavara anului viitor fiind programate alegeri la toate SIF-urile.

Ionescu a mai spus ca se va implica activ si in zona de management al portofoliu, avand si studii dar si experienta in domeniu. El urmareste reducerea expunerii prea mari pe anumite sectoare, cum ar fi cel bancar, si cresterea expunerii in zone fundamental solide, precum energie. De asemenea, vizeaza companiile cash-cow – platitoare de dividende - dar si achizitii de companii listate in Romania sau in regiune.

„O alta zona in care SIF 2 ar putea sa se remarce vizeaza start-up-urile interesante. Voi propune urmarirea de astfel de companii, investirea in ele si apoi listarea, in cativa ani”. [Citeste aici mai multe informatii despre obiectivele lui Valentin Ionescu].

Colaborare cu BVB, dar si listare pe alta piata


Prima intrebare din intalnire nu a venit din partea unui jurnalist, ci de la Ciprian Zah, membru in Consiliul de Administratie al SSIF Broker si fost vicepresedinte al BVB. Acesta a vrut sa stie daca Valentin Ionescu ar accepta si o implicare executiva in cadrul SIF 2, daca i se va propune. Raspunsul a fost ambiguu: „Ramane de vazut. Deocamdata candidez pentru un loc in CA iar singurii care au atributii executive sunt presedintele si vicepresedintele”, a explicat Ionescu.

In opinia sa, este foarte important ca SIF sa investeasca in IPO-urile care vor avea loc incepand cu Romgaz si eventual chiar in ofertele de vanzare, daca vizeaza marirea participatiilor la companiile respective.

Fostul CEO al Bursei spune ca va insista pe continuarea si chiar imbunatatirea relatiei de colaborare dintre SIF Moldova si Bursa de Valori Bucuresti, principalele parghii fiind realizarea majorarii de capital prin bursa, listarea drepturilor preferentiale, propunerea de listare a unor companii inchise din portofoliul SIF-ului sau roadshow-uri comune.

Una din propunerile de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 5/6 aprilie este listarea SIF2 pe o alta piata. „A doua listare a SIF Moldova trebuie facuta pe o bursa care nu este concurenta cu BVB, cum ar fi Viena. Bursa din Varsovia este, in opinia mea, concurenta BVB, avand acelasi model de dezvoltare. Ca director al Bursei, nu mi-as fi dorit acest lucru, dar daca voi intra in CA SIF2, voi reprezenta un emitent. Si cred ca poti creste baza de actionari printr-o dubla listare”, a explicat Valentin Ionescu.

Despre scandalul structuratelor

La inceputul lunii, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis sanctionarea fostului director general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, si a sefului departamentului de tranzactionare din BCR, Valerian Ionescu, in cazul unor nereguli cu produse structurate. Conform analizei, BCR a incalcat parametrii in 136 de cazuri, intre iunie 2011 si ianuarie 2012 iar pentru aceste incalcari responsabil este Valentin Ionescu, fostul director al Bursei, revocat in noiembrie 2011.

Ionescu a declarat ca a contestat sanctiunea CNVM, explicand pe scurt ca Bursa a fost informata cu o oarecare intarziere de problemele tehnice avute de BCR, ca furnizor de lichiditate, si a publicat in piata o informare.

„Relatia cu BCR, ca furnizor de lichiditate nu a functionat perfect, dar si-au respectat contractul”, a declarat Ciprian Zah, fost vicepresedinte al Bursei de Valori Bucuresti. Mai mult, Consiliul de Administratie a avut la acel moment o discutie despre intreruperea contractului cu BCR, dar nu a fost admisa, un motiv important fiind ca produsele structurate generau 10% din veniturile Bursei si 20% din rulaje, la acel moment.

Sfaturi pentru viitorul CEO al Bursei


Consiliul Bursei de Valori Bucuresti si Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions, au prezentat detaliile procesului de recrutare a noului director general al BVB, inceput in urma cu circa trei saptamani si estimat a se incheia in aproximativ 2 luni si jumatate.

Viitorul director trebuie sa fie un foarte bun cunoscator al pietei si sa aiba o capacitate de comunicare ireprosabila, sa fie capabil sa comunice eficient cu absolut toti partenerii si participantii. De asemenea, directorul trebuie sa aiba capacitatea de a fi eficace in sensul transformarii deciziilor boardului. “Acest aspect include capacitatea manageriala, forta de munca, dedicatie. CEO-ul va fi o extensie a boardului. Eu nu cred in balanta viata personala-munca. Nu am vazut oameni care sa aiba si foarte mare succes pe plan professional si 100% o viata personala implinita”, a mai spus Furnica.

Intrebat ce recomandari are pentru viitorul director general al Bursei, Valentin Ionescu a vorbit despre lucrurile pe care fie nu le-a putut face, fie nu au fost facute in cel mai potrivit mod la acel moment.

„Ii recomand sa isi faca o echipa de management foarte puternica, are nevoie de oameni buni in pozitiile cheie din Bursa. Consiliul Bursei m-a mandatat sa incep procesul de restructurare, in primul rand din ratiuni economice. Am inceput acest proces urmarind acest scop, dar trebuia sa vizez si eficientizarea muncii, prin schimbari in management. De asemenea, este foarte important sa formeze o echipa puternica impreuna cu al doilea conducator si sa aiba un departament bun de marketing si comunicare, cu specialisti experimentati in domeniu”, a declarat Ionescu.

Revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director a Bursei de Valori Bucuresti, in noiembrie 2011, a luat prin surprindere intreaga piata. Daca in septembrie 2010 brokerii si managerii salutau numirea sa, concedierea le-a ridicat multe semne de intrebare. Care au fost, de fapt, motivele?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri