Bursa de la Bucuresti a urmat linia burselor europene si a scazut cu 0,79%, intr-o piata in care prudenta investitorilor a dus lichiditatea la cel mai redus nivel din ultimele doua luni, respectiv la 12,3 milioane lei, informeaza Mediafax.
Scaderea pietei nu a avut un efect vizibil asupra investitorilor, acestia continuand sa plaseze ordine pentru volume foarte reduse de actiuni. Operatiunile cu actiuni au cumulat doar 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro), valoare cu 48% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 23,7 milioane lei (5,4 milioane euro).

O lichiditate mai redusa decat cea de joi a fost inregistrata la 10 ianuarie, cand operatiunile au cumulat numai 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro).

"Dupa un debut furtunos al bursei in primele doua luni ale anului, piata romaneasca de capital a redus turatia motoarelor, iar volumele de tranzactionare au scazut semnificativ si evolutia cotatiilor a fost usor descendenta. Lipsa de apetit a investitorilor este determinata de precautie din cauza unui mediu extern inca extrem de incert, determinate de recentele date din China si zona euro, dar si pentru ca s-au epuizat motivele care au insuflat atata optimism in bursa romaneasca (achizitiile pentru a incasa dividende -n.r.). Pentru perioada urmatoare, ma astept sa vad o incheiere cu succes a ofertei Transelectrica, fapt ce va induce putin optimism in piata, dar o crestere mai accentuata a preturilor si volumelor in perioada datelor de inregistrare pentru AGA la companii", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 0,49%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,81%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile FP s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 3 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,26%, la 0,5785 lei.
Titlurile Azomures (AZO) si Transgaz (TGN) au fost printre putinele actiuni in crestere, cu 1,17% si, respectiv, cu 2,16%. Titlurile Azomures au ajuns la 1,82 lei, pe un rulaj de 764.000 de lei, iar actiunile Transgaz au urcat la 233,95 lei, pe o lichiditate de 365.000 de lei.

"Actiunile care au suscitat totusi interesul investitorilor pe parcursul sedintei au fost cele care s-au remarcat prin stiri punctuale. In acest sens sunt de enumerat Azomures, pentru asteptarile investitorilor pentru oferta de preluare, titlurile Transgaz, unde a fost anuntat un dividend generos", a spus Chisu.

Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa a finalizat miercuri preluarea Azomures si a ajuns sa controleze 75,8% din titlurile companiei. Conform prevederilor legii pietei de capital, Ameropa trebuie sa lanseze o oferta de preluare a combinatului.

Conducerea Transgaz propune actionarilor plata unui dividend brut pe actiune de 29,76 lei din profitul aferent anului trecut, cu 3,4% peste cel alocat pentru 2010, in valoare totala de 350,3 milioane lei.

In a saptea zi a ofertei publice prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transelectrica, pretul acestor titluri a crescut la bursa cu 2,25%, la 16,36 lei. Nivelul este apropiat de cele la care au fost subscrise cele mai multe actiuni in oferta, de 14,9 - 16 lei/titlu.

Oferta se va incheia marti, 27 martie, iar pana la finalul sedintei de joi au fost subscrise 16,16% din actiunile scoase la vanzare.

Subscrierile au fost realizate la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit dupa inchiderea ofertei. Valoarea subscrierilor este de 26,7 milioane lei (6,1 milioane euro).

In sedinta bursiera de joi, actiunile Transelectrica au consemnat al patrulea rulaj din piata, de 1,2 milioane lei.

"Ma astept sa vedem o prezenta puternica a investitorilor institutionali in ultimele doua zile ale ofertei, iar aceasta sa se incheie cu succes si la un pret in partea de jos a intervalului de pret", a afirmat brokerul.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,6%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii cuprinse intre 0,3% si 2%.

Bursele au fost influentate de unele rapoarte economice care au aratat o contractie in industria manufacturiera in Europa si in China.

Situatia economica din zona euro s-a inrautatit in luna martie dincolo de previziunile celor mai pesimisti analisti, din cauza unei scaderi puternice a activitatii din industria manufacturiera din Germania si Franta, potrivit unor sondaje in mediul de afaceri. Sondajele PMI au evaluat performantele a mii de companii din fiecare dintre cele doua tari in luna martie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri