Scaderile din ultima saptamana de pe BVB si din pietele europene i-au facut pe o parte din specialisti sa ia in considerare posibilitatea unor corectii abrupte pe termen scurt, dupa debutul excelent de an. Cele patru zile consecutive de scaderi din Europa reprezinta cea mai proasta serie inregistrata din noiembrie 2011.
“Cred ca ne putem astepta la o corectie puternica pe termen scurt, insa ma indoiesc ca vom vedea toate castigurile de la inceputul anului evaporate. Pe termen mediu cred insa ca avem sanse sa continuam evolutiile bune din primele luni”, spune Adrian Ceuca, directorul de tranzactionare al Broker Cluj.

Pietele de actiuni au urcat puternic in primele luni din acest an, randamentele pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) adesea depasind 20%. Revenirea a fost in general pusa pe seama imbunatatirii situatiei din tarile europene puternic afectate de criza datoriilor.

In ciuda masurilor luate pentru salvarea Greciei si a lichiditatilor pompate in sistemul bancar, anumiti economisti sustin ca problemele au fost de fapt doar amanate.

“Abia am luat o pauza. Operatiunile de refinantare nu au rezolvat nicio problema in realitate, iar in Europa ce era mai rau inca nu a trecut”, a declarat, pentru CNBC, Willem Buiter, economist sef in cadrul Citibank.

Brokerii de la X-Trade considera ca pietele nu vor renunta cu totul la speranta unei stabilizari a sistemului financiar si a economiei reale, insa surprizele negative din economia reala ar putea avea un impact negativ mai accentuat asupra euro si a indicilor de actiuni decat in ultimele saptamani.

Petrecerea se sparge in pietele de actiuni; din Franta, Germania si intreaga zona euro vin semnale de recesiune”, spune Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. „Trimestrul intai al anului 2012 pare setat pentru o noua contractie trimestriala a PIB, confirmand astfel o noua recesiune tehnica in zona Euro. Grecia a evitat un faliment dezordonat, dar asta nu inseamna si depasirea slabiciunii din economia reala, care ar urma sa sufere de pe urma limitarii cheltuielilor publice”, a mai adaugat analistul.

Indicele STOXX Europe 600, care urmareste evolutia principalelor companii listate in Europa, scadea cu 1% la sfarsitul zilei de joi, pentru cea dea patra zi consecutiva.

Lumea a fost prea optimistia cu privire la revenirea economica globala. Vom incepe sa auzim din ce in ce mai multa lume spunand ca economia Chinei se indreapta spre o aterizare fortata si ca problemele din zona euro nu s-au terminat”, a declarat, pentru Bloomberg, Stephane Ekolo, chief European strategist in cadrul companiei britanice de servicii financiare Market Securities.

Pe BVB, principalii indici au inregistrat scaderi zilnice de pana la 1% in aceasta saptamana, insa pe fondul unor volume de tranzactionare din ce in ce mai mici.

“Oferta Transelectrica este cea mai importanta pentru BVB in momentul de fata. Daca se face, vom vedea investitori noi in piata in acest an, atat care sa tranzactioneze in piata spot, cat si care sa participe la ofertele care urmeaza”, a concluzionat Adrian Ceuca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri