Investitorii au subscris pana luni 55,21% din actiunile Transelectrica pe care statul vrea sa il vanda, astfel ca marti, in ultima zi a ofertei, mai trebuie ordine de cumparare pentru aproape 15% din titluri, astfel incat sa fie atins nivelul de 70%, la care operatiunea poate fi incheiata cu succes.
Ordinele de cumparare mai pot fi plasate pana marti la ora 17:00, scrie Mediafax.

Valoarea ordinelor plasate pana la finalul sedintei bursiere de luni a ajuns la 91,1 milioane lei (20,8 milioane euro).

Cele mai mari subscrieri au fost realizate vineri, cand au fost plasate ordine pentru 31,58% din pachetul scos la vanzare.

Subscrierile au fost realizate la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit dupa inchiderea ofertei. Cele mai multe actiuni au fost subscrise pe transa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

Investitorii mari au subscris 49,2% din actiunile din oferta, iar micii investitori au plasat ordine pentru 6% din titluri. Subscrierilor marilor investitori au cumulat 80,9 milioane lei (18,5 milioane euro), iar pe transa micilor investitori ordinele au fost in valoare de 10,1 milioane lei (2,3 milioane euro).

Oferta Transelectrica, prin care statul incearca sa vanda 15% din actiunile companiei, a inceput pe 14 martie si se va incheia marti, 27 martie. Investitorii pot subscrie actiunile scoase la vanzare la preturi cuprinse intre 14,9 lei/titlu si 19,2 lei/actiune.

Calculat la pretul minim cerut de stat pachetul scos la vanzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotatia maxima valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Pentru investitorii institutionali sunt alocate 90% din titlurile scoase la vanzare, iar micii investitori au o transa de 10%. Daca o transa este insuficient subscrisa, iar cealalta suprasubscrisa, atunci actiunile ramase dintr-o transa vor fi alocate catre cealalta.

Transa investitorilor mari este destinata celor care subscriu de minim 500.000 de lei, iar cea pentru micii investitori este alocata pentru subscrierile de sub 500.000 de lei.

Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, astfel ca investitorii pot cunoaste zilnic volumul subscrierilor si preturile la care acestea au fost realizate.

Ministerul Economiei detine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este detinut de alti actionari. Compania este listata la Bursa din 2006.

Actiunile Transelectrica au incheiat sedinta bursiera de luni in crestere cu 0,5%, la pretul de 16,1 lei. La aceasta cotatei, capitalizarea companiei este de 1,18 miliarde lei (270,3 milioane euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri