Fondul Proprietatea (FP) nu ar fi ignorat de investitorii de pe Bursa din Londra si ar reprezenta una dintre principalele companii din sector, spune Tracey Pierce, head of Primary markets, London Stock Exchange (LSE) Group, intr-un interviu acordat wall-street.ro. Declaratiile vin in contextul in care atragerea listarii secundare a FP reprezinta una dintre tinele declarate ale Burselor din Viena si Varsovia.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si London Stock Exchange Group au semnat miercuri, un acord de cooperare in mai multe domenii cheie de business, vizand printre altele promovarea oportunitatilor de investitii in Romania. De asemenea, ca urmare a acestei colaborari, Asociatia Brokerilor va oferi programele de training ale London Stock Exchange Group Academy


Wall-Street.ro: Ce vizeaza acordul pe care l-ati semnat cu reprezentantii BVB?

Tracey Pierce: Scopul acestei vizite este semnarea unei scrisori de intentie care stabileste un acord de cooperare intre London Stock Exchange si Bursa de Valori Bucuresti, in vederea obtinerii unor beneficii mutuale pentru ambele piete.

Acordul vizeaza in primul rand pietele principale si companiile listate sau care urmeaza sa se listeze; vrem sa permitem companiilor romanesti, in general, si companiilor care vor fi privatizate, in special, sa acceseze mai usor fondurile investitorilor internationali prezenti in Londra. In acest sens vom desfasura evenimente de tip “Romanian Investment Forum” pentru atragerea atentiei asupra oportunitatilor din Romania.

De asemenea vrem sa discutam si posibilitatea dezvoltarii unor indici realizati de FTSE si BVB.

Nu in ultimul rand, speram ca si companiile romanesti vor veni la Londra pentru a-si prezenta afacerile in fata potentialilor investitori internationali.

WS.ro: Ati discutat pana acum cu anumite companii romanesti? Fondul Proprietatea de exemplu este una dintre companiile care au fost intens promovate la Londra in ultimul timp.

Tracey Pierce: Nu pot sa dau detalii despre discutiile purtate cu reprezentantii companiilor. Ce pot totusi sa spun este ca Fondul Proprietatea ar avea oportunitati uriase daca ar alege sa se promoveze in Londra. Daca s-ar lista pe Bursa din Londra, Fondul Proprietatea ar fi al saselea cel mai mare fond inchis de investitii din piata noastra, asadar ar fi o companie care fara indoiala ar atrage atentia marilor investitori si care ar atrage lichiditate.

In general cand lucram in piete emergente sau aflate in dezvoltare discutam constant cu reprezentantii companiilor, cu investitorii si analistii despre oportunitatile din Londra. Rolul nostru este sa atragem companii sa se listeze si sa acceseze disponibilitatile foarte mari de capital pe care le avem in Londra.

WS.ro: Nu credeti ca Fondul Proprietatea este prea mic pentru o piata precum cea din Londra?


Tracey Pierce: Nu. Pe LSE avem companii ce au capitalizari care pleaca de la cateva milioane de euro si companii care ajung la cateva miliarde de euro, asadar optiuni exista. Dupa cum spuneam, FP ar fi unul dintre cele mai mari fonduri de la Londra.

WS.ro: Este LSE interesata sa atraga si alte companii romanesti ? Ma refer aici in special la companii precum Romgaz, pe care statul roman vrea sa le privatizeze in perioada urmatoare.

O parte din atributiile functiei pe care o ocup vizeaza atragerea companiilor interesate sa acceseze pietele din Londra, fie ca vorbim de o listare secundara, fie ca vorbim despre facilitarea accesului la o baza de investitori internationali. In orice caz, doar compania decide care este cea mai buna solutie pentru propriul caz, noi doar le prezentam informatiile despre LSE si oportunitatile din piata noastra.

In general, cand lucram in alte tari, incurajam companiile sa se listeze in primul rand pe piata locala, pentru ca aceasta le ofera acces la investitorii locali institutionali si de retail.

WS.ro: A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania, a fost listat in 2006 pe Bursa din Londra, iar in 2011 compania a fost retrasa din piata din cauza ca nu a reusit sa atraga un interes foarte mare din partea investitorilor . Avand in vedere acest exemplu negativ, credeti ca este o idee buna pentru o companie romaneasca sa se listeze mai intai pe o mare bursa internationala, precum LSE de exemplu ?

Tracey Pierce: In primul rand trebuie sa spun ca nu cunosc detalii despre aceasta companie si nu pot sa comentez acest caz pe care l-ati dat exemplu. In general insa pot spune ca sunt foarte multe motive din cauza carora o companie se delisteaza, motive care tin in special de datele fundamentale ale respectivei companii si nu atat de mult de tara din care provine, sau in care s-a listat acea afacere.

Ce inseamna ‘companie antreprenoriala’ in Londra: “Care sa valoreze cateva zeci, pana la 100 mil. euro”



WS.ro: Dar credeti ca listarea unei companii straine in valore de 100 – 200 milioane euro, sau chiar mai putin, se justifica pe Bursa din Londra?

Tracey Pierce: Bursa din Londra opereaza mai multe piete. O companie antreprenoriala, sau aflata in dezvoltare, cu o valore de piata de 100 milioane euro sau de cateva zeci de milioane euro, poate oricand sa se listeze in piata secundara AIM, unde nu exista bariere minime sau maxime de capitalizare. Valoarea majoritatii companiilor listate pe AIM variaza intre 20 milioane dolari si 250 milioane dolari.

Listarea pe AIM trebuie luata in considerare de companiile mici care vizeaza atragerea unor investitori specializati si interesati de potentialul de crestere al unor emitenti aflati la inceput de drum.

WS.ro: Care considerati ca sunt cele mai mari probleme ale Bursei de Valori Bucuresti in momentul de fata si pe ce ar trebui sa se concentreze conducerea BVB in perioada urmatoare?


Tracey Pierce: Board-ul BVB este singurul care decide aceste aspecte, insa din discutiile pe care le-am avut pana acum cred ca cea mai mare prioritate ar trebui sa fie atragerea investitorilor institutionali straini in piata. Tocmai din acest motiv suntem prezenti in Romania zilele acestea pentru semnarea scrisorii de intentie care stabileste acordul de colaborare dintre cele doua piete.

In al doilea rand trebuie spus ca investitorii institutionali straini isi doresc un mediu sigur si robust de post tranzactionare atunci cand intra intr-o noua piata. In acest sens vom oferi asistenta pentru compensarea tranzactiilor cu instrumente financiare la BVB si suport pentru integrarea functiei de contraparte centrala la Casa de Compensare Bucuresti.

WS.ro: Este dificil pentru un investitor strain sa acceseze piata de capital romaneasca?

Tracey Pierce: Cred ca sunt cateva dificultati practice care trebuie rezolate. Este o combinatie de factori care tin de mediul de post tranzactionare, conturi si compensare.

WS.ro: Cum poate o bursa ca BVB sa convinga companii private din Romania sa se listeze, cand aceste companii private refuza listarea motivand ca piata este prea mica si nelichida? Fara companii private piata nu are cum sa faca lichiditate; care este solutia pentru iesirea din acest cerc vicios?


Tracey Pierce: Solutia este programul foarte ambitios de privatizare al Romaniei, care ar putea sa rezolve intr-o anumita masura aceasta problema. Aceste societati privatizate de statul roman vor atrage capital strain in piata, iar la randul lor companiile private romanesti vor vrea sa acceseze acest capital strain de pe BVB.

WS.ro: Este London Stock Exchange Group interesat sa achizitioneze pachete minoritare sau majoritare in cadrul altor operatori de piete din Europa sau de pe alte continete?

Tracey Pierce: Nu neaparat. Detinem deja Bursa din Italia si recent am achizitionat actiunile pe care nu le aveam la FTSE International (n.red. unul dintre liderii mondiali in crearea si stabilirea indicilor bursieri), insa in general ne concentram pe parteneriate strategice. Un astfel de parteneriat am stabilit cu bursa din Mongolia, careia ii furnizam o echipa de management, tehnologie de tranzactionare, supraveghere si pentru serviciile de post-tranzactionare. Desfasuram aceasta colaborare fara sa detinem actiuni in cadrul respectivei burse.

Sursa imagine: LSE/ russianipo.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri