Bursa de la Bucuresti a crescut usor si joi, cu 0,37%, pentru a patra sedinta consecutiv, intr-o piata in care tranzactiile cu obligatiuni au depasit de peste patru ori valoarea operatiunilor cu actiuni, arata Mediafax.
Piata locala a crescut cumulat cu 2,32% in ultimele patru zile, de bursele vest-europene au intrat pe un trend usor descendent incepand cu sedinta de marti.

"Actiunile de la BVB nu au mai crescut in acelasi ritm atunci cand indicii americani au depasit in mai multe randuri maximele ultimilor patru ani, dar nici nu au mai scazut foarte puternic atunci cand pietele internationale au inregistrat corectii mai importante. O explicatie pentru aceasta decorelare poate fi oferta secundara de la Transelectrica. O parte din investitori si-au marcat din profiturile obtinute pe companiile care au evoluat bine in ultima perioada, precum Fondul Proprietatea, Petrom, Transgaz, SIF-uri, si au pastrat banii pentru a cumpara Transelectrica la discount, la minimul ultimilor doi ani. Daca pretul actiunii Transelectrica va inregistra variatii pozitive dupa intrarea actiunilor din oferta ar trebui sa vedem un circuit invers, in care banii de pe Transelectrica se vor reorienta catre alte companii. Acum, in piata par sa fie activi investitorii care pariza pe aceasta evolutie", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,61%, insa titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,35% sub nivelul de la inchiderea sedintei precedente.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 1,2%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat din nou in stagnare. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 29,7 milioane lei (6,8 milioane euro), valoare cu 60% peste rulajul sedintei precedente, de 18,5 milioane lei (4,2 milioane euro). Dupa inchiderea pietei, au fost inregistrate in sistemul BVB si rezultatele ofertei publice prin care statul a vandut 15% din titlurile Transelectrica (TEL), astfel ca lichiditatea de pe segmentul actiunilor a urcat cu 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro), la 194,4 milioane lei (44,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 8,4 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,17%, la 0,589 lei.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei a fost realizat un deal cu 0,1% din actiunile BRD (BRD), pentru aproape 4,5 milioane lei, la un pret de 10,8 lei, cu 1,6% peste inchiderea de miercuri. Pe piata principala, titlurile bancii au incheiat tot la 10,8 lei, pe un rulaj de 980.000 de lei.

Actiunile FP si BRD au asigurat, astfel, 57% din rulajul pietei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor, au fost realizate 11 transferuri cu titluri de stat in valoare cumulata de 133 milioane lei (30,4 milioane euro). Astfel, lichiditatea de pe acest segment de piata a depasit de peste patru ori rulajul pietei actiunilor.

"In acest caz, este posibil sa avem de-a face cu niste marcari la piata in contextul modificarilor recente de pe piata monetara si al finalului de trimestru", a mai spus Constantinescu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,7%, linia fiind preluata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii de pana la 1,7%. Bursele urmau, astfel, linia pietelor din SUA si Asia, care au scazut din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice globale, reaprinse de datele oficiale din industrie publicate miercuri in SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri