Vanzarea activelor, componenta Comitetului Reprezentantilor si listarea la Varsovia sunt principalele aspecte care vor fi discutate miercuri in cea mai importanta Adunare Generala a Actionarilor (AGA) pe care Fondul Proprietatea o va organiza de cand a fost listat pe Bursa de la Bucuresti.
Intalnirea actionarilor de la mijlocul acestei saptamani va evidentia si noul raport de forte in cadrul Fondului dupa ce statul roman a iesit aproape complet din actionariat.

Fondul american de hedging Elliott Associates este in prezent cel mai mare actionar al Fondului, acesta controland aproape 14% din FP prin intermediul Manchester Securities si Beresford Energy Corporation. Britanicii de la City of London se afla pe locul al doilea in topul detinerilor, cu un pachet de aproximativ 7% din actiuni. Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, este al treilea cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea, cu 5,3% din capital.

Cu o detinere totala de 30,7%, micii actionari romani au teoretic cea mai mare putere de decizie in AGA, insa este putin probabil ca acestia sa participe in proportie foarte mare la adunarea de miercuri si, de asemenea, sa aiba pozitii comune in privinta anumitor puncte de pe ordinea de zi.

Actionarii vor decide in AGA de miercuri propunerea facuta de americanii de la Elliott cu privire la vanzarea de active si distribuirea banilor obtinuti catre actionari. Tot la propunerea celui mai mare actionar al FP, Franklin Templeton, administratorul Fondului, ar putea sa primeasca un comision suplimentar de 1,5% din sumele incasate de pe urma vanzarii activelor.

Citeste si Vanzarea "pe bucati" a FP, nici pe departe unica in Europa: Actionarii vor sa-si ia banii acasa

In AGA Ordinara actionarii vor decide si componenta Comitetului Reprezentantilor, care va supraveghea activitatea managerului de fond si va putea face diverse recomandari in viitoarele adunari ale actionarilor. In total, 11 candidati au fost propusi pentru a ocupa o pozitie in Comitet.

Pe lista se afla Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, Sorin Mindrutescu, seful Oracle Romania, Liviu Claudiu Doros, vicepresedintele SIF Moldova, bancherul de investitii Victor Cionga si presedintele Asociatiei Investitorilor (AIPC), Dumitru Beze. Alaturi de acestia se afla Piotr Rymaszewski si Julian Rupert Francis Healy - candidati propusi de fondurile straine din actionariatul FP.

Pe ordinea de zi a adunarii actionarilor mai afla a aprobarea, in principiu, a listarii secundare a Fondului Proprietatea pe Bursa din Varsovia. Actionarii pot dispune si ca Franklin Templeton sa prezinte pana cel tarziu la 31 mai un plan detaliat in care sa se stabileasca formalitatile necesare listarii la Varsovia.

Sursa imagine: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri