Bursa de la Bucuresti a scazut miercuri cu 0,67%, pe cea mai redusa lichiditate din ultimele trei luni, in lipsa actiunilor Fondului Proprietatea (FP) de la tranzactionare, iar cele mai transferate actiuni au fost titlurile Transelectrica (TEL).
"Incertitudinea si prudenta investitorilor continua sa caracterizeze piata, investitorii nemaifacandu-si simtita prezenta decat pe anumite titluri, pentru care acestia incearca sa speculeze anumite evenimente. Din acesta cauza, lichiditatea pietei a scazut treptat in ultimele sedinte", a declarat directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian, citat Mediafax.

Muresian crede ca o alta cauza poate fi retinerea investitorilor straini, care au devenit probabil mai prudenti din cauza contextului international incert.

"Exista totusi si actiuni care reusesc sa iasa in evidenta, Transelectrica fiind si astazi una dintre cele mai tranzactionate actiuni din piata. Inchiderea cu succes a ofertei de vanzare a dus la cresterea rapida atat a volatilitatii, cat si a lichiditatii pe acest emitent, cel mai probabil datorita miscarilor facute de catre investitorii care au cumparat actiuni in oferta", a spus directorul de tranzacþionare de la Intercapital.

Titlurile Transelectrica au scazut cu 0,84%, la 15,32 lei, iar valoarea transferurilor a fost de 1,78 milioane lei. Actiunile au fost intens tranzactionate si marti, acoperind 45% din rulaj. Unii brokeri cred ca o parte dintre investitorii care au cumparat titluri in oferta Transelectrica au inceput sa vanda marti la preturi in scadere pentru a limita pierderile pentru ca pretul din oferta a fost mai mare decat cel de la bursa.

Cotatia actiunilor Transelectrica este miercuri cu 2,48% sub pretul din oferta pe transa micilor investitori, de 15,71 lei/actiune, si cu 2,8% peste cel din transa investitorilor mari, de 14,9 lei/titlu.

Indicii de la BVB au consemnat scaderi inca din primele minute de tranzactionare de miercuri, pe o lichiditate redusa. Actiunile FP, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au fost suspendate de la tranzactionare pentru intrunirea AGA.

Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, miercuri, propunerea celui mai mare actionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vanzare de active, iar banii respectivi sa fie distribuiti actionarilor.

De asemenea, actionarii Fondului au aprobat miercuri, in principiu, listarea secundara a Fondului la bursa din Varsovia.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 0,23% sub nivelul de marti, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au adus o scadere de 0,87% pentru indicele BET-NG.

Totodata, indicele BET-FI, care a urmarit actiunile celor cinci SIF-uri, avand in vedere ca titlurile FP au fost suspendate, a coborat cu 0,74%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,52%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate.

Valoarea tranzactiilor realizate cu actiuni a fost de 8,33 milioane lei (1,9 milioane euro), cu 43% sub rulajul de la finalul sesiunii de marti, de 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro). O lichiditate mai redusa pe segmentul de actiuni a fost consemnata in luna ianuarie.

Rulaje putin peste un milion de lei au consemnat actiunile Banca Transilvania (1,11 milioane lei) si SIF Transilvania (1,07 milioane lei ). Titlurile bancii au inchis cu un avans de 1,74%, la un pret de 1,17 lei, iar cotatia actiunilor SIF3 a coborat cu 1,41%, la 0,697 lei.

Pe piata Rasdaq, jucatorii au realizat transferuri de 311.000 lei, peste lichiditatea de marti, de numai 183.000 de lei.

"Tendinta preturilor cred ca va fi caracterizata mai mult de o evolutie in lateral, pe volume derizorii, cel putin pana ce se vor desfasura adunarile generale ale actionarilor si vor trece datele de

inregistrare. Ulterior acestor evenimente, cred ca ne putem astepta la o modificare a trendului pietei si chiar la intrarea indicilor intr-o zona de corectii", a mai spus Muresian.

Marile piete euroepen au inregistrat scaderi mai pronuntate, de pana la 1,9%, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de miercuri in scadere, dupa comentarii ale Rezervei Federale care au temperat sperantele ca ar putea relua suplimentarea lichiditatilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri