Bursa de la Bucuresti a stagnat in prima parte a sedintei, intr-o piata in care majoritatea actiunilor au inregistrat variatii usoare in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, in valoare cumulata de doar 3,7 milioane lei (861.000 de euro).
Bursa a scazut si miercuri, cu 0,49%, intr-o piata in care majoritatea actiunilor au inregistrat variatii usoare in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, iar lichiditatea a fost sustinuta de un deal cu 0,05% din titlurile BRD (BRD) si operatiunile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP).

In prima parte a zilei, piata a oscilat usor intre scadere si crestere, insa dupa ora 13:00 s-a stabilit pe rosu, in conditiile in care bursele mature inregistrau corectii de pana la 1,1%. Scaderile au incetinit in a doua jumatate a sedintei pe pietele vest-europene.

"Este un moment de incertitudine in piata. Vedem date nu prea bune la nivel macroeconomic din exterior, intoarcere in zona negativa a datelor macroeconomice, in special in zona euro, si o corectie destul de ampla pe pietele externe. Piata nostra este acum la un nivel la care pare prea scumpa pentru cumparatori si prea ieftina pentru vanzatori. In aceste conditii sunt sanse mari sa asistam la corectii. Cred ca dividendele sunt cele care mai mentin piata la acest nivel. Randamentele dividendelor sunt foarte bune in continuare si din acest punct de vedere nu cred ca o eventuala corectie poate fi foarte mare", a declarat directorul departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere 0,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,53% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 1,4%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,63%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro), valoare de aproape doua ori peste rulajul sedintei precedente, de 8,3 milioane lei (1,9 milioane euro). In sesiunea anterioara actiunile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai lichide din piata, au fost oprite de la tranzactionare pentru derularea AGA.

Lichiditatea de joi a fost sustinuta in proportie de 52% de un deal cu 0,05% din titlurile BRD (4 milioane lei) si operatiunile cu actiuni Fondul Proprietatea (4,4 milioane lei).

Tranzactia negociata cu actiunile BRD a fost realizata la 10,75 lei, pret cu 0,47% peste cotatia de miercuri. Pe piata principala, titlurile bancii au incheiat sedinta tot la 10,75 lei.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Fondului Proprietatea a fost realizata la 0,583 lei, pret in scadere cu 1,69%.
"Actiunea FP pare a fi stabila in intervalul 0,58-0,595 lei, chiar daca analiza fundamentala indica o mare subapreciere si potential deosebit de crestere", a afirmat brokerul.

Cea mai vizibila variatie a fost inregistrata de actiunile Erste (EBS), care au coborat cu 3,59%, la 69,8 lei (15,96 euro), influentate de scaderea consemnata pe bursa de la Viena. Pe piata din Austria, aceste titluri au scazut cu 1,46% si au ajuns la pretul de 15,815 euro.
Corectia de la BVB a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,1 milioane lei.

Dupa ce in precedentele doua sedinte au fost cele mai lichide din piata, titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat al doilea rulaj din piata principala, de 1,3 milioane lei. Cotatia acestor actiuni a scazut pentru a cincea sedinta consecutiv, cu 0,33%, la 15,27 lei. Astfel, in ultimele cinci sedinte cotatia a coborat cu 4,7% si a ajuns aproape de pretul din transa investitorilor mari din oferta publica incheiata saptamana trecuta de stat, de 14,9 lei/titlu.

"Cred ca si evolutia post oferta a actiunilor Transelectrica a dezamagit mult investitorii mici autohtoni si arata ca o parte dintre cei care au subscris pe sectiunea investitori mari au participat la oferta doar speculativ, multumindu-se cu un castig de cateva procente pe perioada foarte scurta. Este interesant cum si o oferta reusita poate dezamagi", a mai spus Ceuca.

Un rulaj mai mare de 1 milion de lei au mai inregistrat doar actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu care au fost realizate operatiuni de 1,2 milioane lei. Aceste titluri au incheiat ziua in scadere cu 1,72%, la 0,685 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de doar 425.000 de lei, valoare cu 36% peste rulajul de miercuri, de 311.000 de lei.
La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau o evolutie incerta. Pietele sunt afectate de temerile investitorilor privind capacitatea Spaniei de a reduce cheltuielile bugetare, desi guvernul spaniol a anuntat saptamana trecuta cele mai ample masuri de reduce a cheltuielilor din peste 30 de ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri