Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,86% si a inregistrat a sasea sesiune consecutiva de corectii, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 15 milioane lei, conform Mediafax.
In ultimele sase sedinte, indicele general, BET-C, a coborat cu 3,63%.

Piata a deschis ziua pe scadere usoara, mentinandu-se pe linia descendenta din precedentele de cinci sedinte, in care a coborat cumulat cu aproape 2,8%. Dupa ora 11:30, piata a inceput sa recupereze corectia usoara si a trecut pe verde. Totusi, dupa ora 13:00, indicii s-au intors pe rosu.

Printre actiunile care au readus piata pe verde la mijlocul zilei s-au numarat SIF-urile, Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV) si Azomures (AZO), insa recuperarea a venit in cadrul unor transferuri cu volume reduse.

"De ceva vreme putem spune ca investitorii de portofoliu sau cei cu posibilitati mai mari au disparut din peisaj. In lipsa lor avem prezenti micii jucatori, care dupa cum s-a vazut si in cazul transei mici de la Transelectrica sunt dispusi sa cumpere scump si de multe ori sa vanda ieftin. Mai exact nu au niciun fel de strategie, ci se ghideaza de cele mai multe ori dupa curentul general al pietelor sau orice alta posibila perspectiva ce ar parea favorabila la prima vedere. Se poate spune ca este o stare de asteptare in piata. Investitorii asteapta un eveniment declansator, fie el pozitiv sau negativ", a declarat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,62%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,88% nivelul de luni. Indicele BET a scazut in ultimele sapte sedinte cu 3,05%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a incheiat sesiunea de marti in scadere cu 0,36%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,58%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 85% peste rulajul sedintei precedente, de 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro).

"Pe o piata asa de fragila, volumele mici nu ar trebui sa fie relevante, dar pana la capat preturile la care se fac tranzactiile dau valoarea unui portofoliu si, prin urmare, investitorii reactioneaza imediat la astfel de miscari. Un mic plus ii determina sa mai elibereze din ponderea actiunilor, iar accelerarea scaderii ii sperie si uneori vand unde au contraparte. Cum pe partea cumparatorilor situatia este destul de firava, ne aflam de multe ori in situatia ca un volum destul de mic de actiuni sa produca o miscare mare asupra cotatiei", a spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania (SIF3) au ramas cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,6 milioane lei si, respectiv, 2,4 milioane lei. Cele doua actiuni au asigurat 47% din lichiditatea pietei.

Actiunile FP au scazut cu 0,52%, la 0,5715 lei, iar cea mai recenta tranzactie cu titlurile SIF Transilvania a fost realizata la 0,6805 lei, cotatie cu 0,15% sub inchiderea de luni.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,8%, dupa o scurta vacanta de patru zile pentru sarbatoarea Pastelui catolic. Pietele reactioneaza, astfel, la datele sub asteptari despre piata muncii din SUA, anuntate la finele saptamanii trecute. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,3%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri