Miercuri, 18 aprilie, vor intra la tranzactionare, pe segmentul international al sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa, 5 giganti americani cunoscuti publicului roman. Daca blue-chips-urile europene cotate pe aceeasi platforma nu au avut mare succes, oficialii Tradeville si BVB mizeaza pe faptul ca mirajul american este mult mai puternic.
Proiectul a venit ca urmare a solicitarilor clientilor Tradeville, compania de brokeraj controlata de Siminel Andrei, care a cotat si alte 10 mari emitenti europeni. SSIF-ul a realizat un chestionar in randul clientilor, din care au rezultat companiile cele mai asteptate. Miercuri, 18 aprilie, vor fi cotate primele cinci, respectiv: Apple Inc, Bank of America Corporation, Intel Corporation, The Coca-Cola Company si Visa Inc.

„Cei care au orizonturi de plasament pe termen lung, care au ca si criterii de selectie randamentul dividendului ar putea investi in Coca Cola sau iau in considerare indicatori financiari precum marja neta si ROE ar putea alege Intel sau Visa. Pentru investitorii cu un apetit ridicat pentru risc am selectat actiuni cu volatilitate mare, cum sunt cele ale Bank of America sau JP Morgan”, a explicat Victor Stanila (foto), PR Manager la Tradeville.

Un avantaj major al investitiei prin platforma ATS este faptul ca actiunile sunt aduse la Depozitarul Central, ceea ce confera o siguranta mai mare investitorilor, spre deosebire de produsele aparent similare, oferite prin reclame agresive, de intermediari neautorizati.

Actiunile americane vor putea fi tranzactionate prin orice intermediar autorizat si participant la Bursa de Valori Bucuresti iar Tradeville va actiona in calitate de market-maker.

Notorietatea brandurilor = instrument de marketing


Pentru ca rulajele pe acesti emitenti sa fie satisfacatoare, este nevoie de o promovare intensa, oricat de mari si arhicunoscute ar fi brandurile precum Apple sau Coca Cola.

„Notorietatea acestor branduri poate reprezenta un bun instrument de marketing pentru popularizarea pietei de capital. Vorbim despre dezvoltarea pietei prin programul de privatizare a companiilor energetice derulat de Stat anul acesta. Noi credem ca si ATS-ul poate sa contribuie semnificativ la dezvoltarea BVB. De exemplu, am constatat un interes aproape egal pentru IPO-urile statului si actiunile americane in randul micilor investitori pe care i-am avut in vedere la realizarea sondajului de care am vorbit anterior”, a mai explicat Stanila.

Noile instrumente pot fi tranzactionate la costuri similare cu actiunile romanesti, au subliniat reprezentantii Tradeville si BVB.

„Costul total al tranzactionarii actiunilor internationale prin ATS-ul Bursei este mai mic decat cel al iesirii in pietele straine, pentru investitorii de retail”, sustine Alin Barbu, director adjunct al BVB.

Un alt avantaj pentru investitori ar fi faptul ca aceste 10 actiuni completeaza oferta redusa a BVB, cu emitenti din IT sau tehnologie.

„Am observat o incredere mai redusa pentru aceste actiuni. Daca analizam si comparam cu alte sisteme alternative din regiune, observam ca potentialul de crestere este imens. De exemplu, Bursa din Budapesta a lansat un ATS la 6 luni dupa noi, au 6-7 bluechips-uri europene . In prezent, pe ATS-ul lor, rulajul este de aproximativ jumatate de milion de euro pe zi, in timp ce la BVb este de cam 20.000 de euro. Cele mai importante probleme sunt legate de cultura investitionala dar si de promovare”, a mai spus Barbu.

Actiunile companiilor americane se vor tranzactiona pe BVB intre orele 16:30 si 18:30.

Citeste si Visul american: Cum arata gigantii din SUA care vor fi cotati pe BVB



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri