Bursa de la Bucuresti a crescut nesemnificativ, cu 0,15%, intr-o piata in cei mai multi investitori nu s-au intors din scurta vacanta prilejuita de sarbatoarea Pastelui, astfel ca tranzactiile au insumat doar 14,5 milioane lei (3,3 milioane euro).

Piata a deschis ziua in scadere usoara, iar cu putin inaintate de ora 12:00 a fost atins punctul minim al primei parti a zilei. La acel moment, indicele general al Bursei BET-C era cu 0,43% sub inchiderea de vineri.

Ulterior, piata a inceput sa revina usor, iar in a doua parte a zilei majoritatea indicilor s-au stabilizat pe verde.

"Aceasta stare de conservare a portofoliilor continua si dupa vacanta de Paste si este un semn ca cel putin pentru moment piata inca nu a iesit din tiparul ultimei perioade. Chiar daca pe plan extern este o perioada de raportari financiare, iar stirile privind problemele din Europa continua sa atraga atentia investitorilor, piata locala inca nu a reactionat in niciun fel. De altfel, nici volatilitatea ridicata a indicilor bursieri globali inca nu au reusit sa reactiveze jucatorii locali si este posibil ca aceasta stare sa continue in perioada urmatoare", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,09% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP), a incheiat sedinta in scadere cu 0,43%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) sunt suspendate de miercuri de la tranzactionare pentru derularea AGA si informarea investitorilor cu privire la hotararile actionarilor luate joi.

Administratorul SIF Muntenia nu a anuntat inca hotararile din AGA de joia trecuta, desi procesul verbal al sedintei a fost transmis inca de vineri presedintelui Consiliului Reprezentantilor Actionarilor, pe fondul unei situatii incerte privind rezultatul votului.

Surse prezente la AGA au declarat ca incertitudinea privind rezultatul votului a fost determinata de unii actionari care si-au schimbat optiunile pentru vot chiar inaintea votului din sala de sedinte dupa ce anterior isi exprimasera pozitia prin corespondenta.

La inchiderea pietei principale, indicele extins al Bursei, BET-XT era in crestere nesemnificativa, cu 0,09%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 14,5 milioane lei (3,3 milione euro), valoare cu aproape 80% peste rulajul sedintei precedente, de 8,1 milioane lei (1,8 milioane euro).

"Este posibil ca piata sa se anime incepand cu sfarsitul acestei luni, pe masura ce se vor desfasura Adunarile Generale ale Actionarilor, vor incepe raportarile financiare pentru primul trimestru si vor trece si perioadele de inregistrare ale divindendelor", a mai spus brokerul.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de cate 2,8 milioane lei. Cele doua actiuni au asigurat 40% din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie cu titlurile SIF Oltenia a fost realizata la 1,292 lei, pret in scadere cu 1,37%, iar cotatia actiunilor FP a coborat cu 0,53%, la 0,563 lei.

Aproape 17% din lichiditate a fost asigurata de un deal cu 0,03% din actiunile BRD, pentru 2,4 milioane lei. Tranzactia negociata a fost efectuata la 10,6 lei, pret cu 0,38% peste nivelul de vineri.

Pe piata principala, aceste titluri au incheiat la 10,6 lei, pe un rulaj de 254.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,2 milioane lei, suma de aproape sase ori peste rulajul de vineri, de 203.000 de lei.
Aproape 64% din lichiditate a fost asigurata de sapte transferuri cu 5,02% din actiunile Braiconf Braila (BRCR), pentru 1,1 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,45 lei, pret similar cotatiei de vineri.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene si majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 1,7%. Pietele au fost sustinute de publicarea unor date peste asteptari privind increderea investitorilor in economia Germaniei, care a crescut in aprilie pentru a cincea luna consecutiv, dar si de rezultatul unei licitatii de titluri de stat in Spania, prin care guvernul si-a asigurat finantarea urmarita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri