Mark Gitenstein (foto), ambasadorul SUA la Bucuresti, considera ca populatia Romaniei trebuie incurajata sa investeasca pe Bursa astfel incat economia tarii sa nu mai fie dependenta de fondurile europene si de taxele percepute de catre stat.
“Romania depinde foarte mult de investitiile straine. Romanii trebuie sa inteleaga faptul ca atunci cand isi investesc economiile in actiuni de pe Bursa ei investesc de fapt in economia tarii si ajuta la dezvoltarea acesteia. Este mai bine sa ai o bursa puternica la care sa apelezi decat sa te bazezi doar pe fonduri structurale sau pe fonduri din taxe”, a declarat Gitenstein.

Ambasadorul SUA a fost prezent la o conferinta de presa care a marcat inceperea tranzactionarii actiunilor Apple, Bank of America, Visa, Intel si Coca Cola pe sistemul alternativ de tranazctionare (ATS) al BVB. Actiunile au fost aduse in piata romaneasca de brokerii de la Tradeville, care opereaza ca market maker pe aceste titluri.

“Romania de exemplu are nevoie de investitii de peste 10 miliarde de dolari in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii energetice. Nu stiu de unde vor veni acesti bani daca nu se va apela deloc la bursa”, spune Mark Gitenstein.

Diplomatul american considera ca investind in aceste companii romanii vor beneficia de transparenta si reglementarea riguroasa pe care Securities Exchange Commission (SEC) o impune companiilor listate pe bursa de la New York.

Gitenstein: Privatizarile trebuie sa continue. Sunt ingrijorat de limitarea despagubirilor acordate fostilor proprietari

Gitenstein afirma ca Romania trebuie sa continue procesul de privatizare si de numire a managerilor privati la companiile de stat.

„Nu cunosc foarte bine cazurile particulare. Eu cred ca lucrurile de acest gen trebuie sa fie transparente si sa ofere credibilitate. Asta nu inseamna ca privatizarile nu trebuie facute deloc”, a fost comentariul ambasadorului SUA cu privire la situatia neclara in care se afla recenta privatizare a Cupru Min.

Ambasadorul SUA s-a declarat propunerea Guvernului privind limitarea la 15% a despagubirilor acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate din perioada regimului comunist.

“Sunt ingrijorat insa nu am avut ocazia sa analizez actuala legislatie. Totusi, nu trebuie sa uitam ca Romania este vizata de o decizie CEDO care impune anumite aspecte in materie de restituire a proprietatilor, asa ca legea din Parlament trebuie sa fie conforma cu decizia CEDO”, a declarat Gitenstein.

Potrivit acestuia, SUA sustine cea mai transparenta si eficienta modalitate de restituire a proprietatilor, chiar daca intelege ca problema Romaniei este reprezentata de resursele limitate pentru acordarea despagubirilor.

“Pot spune ca vom comunica cu Guvernul Romaniei pe aceasta tema in perioada urmatoare”, a concluzionat ambasadorul SUA.

Saptamana trecuta reprezentantii Guvernului au anuntat ca vor sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura.

Sursa imagine: Ambasada SUA

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri