Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,15%, intr-o piata in care jucatorii au continuat sa absenteze de la tranzactionare, iar lichiditatea a fost de doar 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro).
Piata a deschis ziua in crestere usoara, insa in primele 30 de minute a pierdut castigul fragil, de 0,14%, si a intrat pe rosu. Scaderea a fost, insa, de intensitate redusa, punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 15:00, cand piata era cu 0,6% sub nivelul de marti, scrie Mediafax.

"Acest tipar cu volume reduse de tranzactionare este intalnit in jurul sarbatorilor si in perioada de vara. Aceasta amorteala vine impreuna cu o perioada in care nu se desfasoara evenimente semnificative atat la noi, cat si pe pietele externe. Piata nu este influentata vizibil nici de evenimentele de pe plan extern, deoarece orice miscare mai ampla pe pietele externe in ultimile saptamani se desfasoara dupa inchiderea sesiunii de la Bucuresti si deschiderea sesiunii americane", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare fata de marti, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,73% sub nivelul sesiunii precedente.

"Intervalul in care se misca indicele BET de la sfarsitul lunii februarie pana in prezent indica in continuare o rezistenta semnificativa in jurul valorii de 5.410 puncte. In momentul de fata suntem undeva la jumatatea range-ului si ma astept sa vedem usoare corectii daca intalnirile G20 si FMI de la sfarsitul acestei saptamani vor aduce semnale care vor fi percepute negativ de piete. Rezultatele licitatiilor pentru titluri de stat spaniole cu o maturitate de 2 si 10 ani programate pentru maine ar putea, de asemenea, declansa o miscare a pietelor", a adaugat brokerul.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a inchis aproape de nivelul precedent.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat sedinta in stagnare. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni cu actiuni de doar 10,8 milioane lei ( 2,4 milioane euro), valoare cu 25% sub rulajul de marti, de 14,5 milioane lei (3,3 milioane euro).

Circa 28% din lichiditate a fost asigurata de doua doua deal-uri cu 0,04% din titlurile BRD (BRD), pentru 3,1 milioane lei. Operatiunile au fost realizate la 10,6 lei, pret similar celui de la finalul sedintei anterioare si celui la care a fost realizata marti o tranzactie negociata cu 0,03% din actiunile bancii.

Pe piata principala actiunile BRD au crescut cu 0,94%, la 10,7 lei, pe un rulaj de 51.000 lei.

"Ma astept ca aceasta perioada de dezinteres din partea investitorilor sa se tempereze odata cu apropierea datelor de inregistrare pentru dividende, atunci cand speculatorii vor decide sa marcheze profiturile. Pana la acel moment deal-urile raman singura solutie pentru cei care doresc sa tranzactioneze cantitati semnificative. Motivul pentru care investitorii de talie mare aleg sa faca deal-uri este de inteles daca luam in calcul ca in ultima luna volumele de tranzactionare inregistrate de actiunile din indicele BET a scazut constant de la o medie de aproape 35 milioane lei pe zi la aproximativ 9 milioane lei pe zi", a mai spus Niculae.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzactionate din piata, cu transferuri de 2,6 milioane lei. Pretul acestor titluri a coborat foarte usor, cu 0,09 %, la 0,5625 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania (1,1 milioane lei) si SIF Moldova (1 milion de lei). Titlurile SIF Transilvania au crescut cu 0,57%, la 0,7 lei, iar actiunile SIF Moldova au scazut nesemnificativ, cu 0,08%, la 1,304 lei.
Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 2,3 milioane lei, suma de aproape doua ori mai mare decat rulajul de marti, de 1,2 milioane lei.

Cea mai mare pate a rulajului a fost asigurata din nou de actiunile Braiconf (BRCR). Pentru 2 milioane lei au fost transferate actiuni reprezentand 10% din capitalul social al producatorului de imbracaminte. In ultimele doua sedinte, cel mai mare actionar minoritar al firmei, Stefan-Alexandru Toderita, a vandut aproape tot pachetul de titluri detinut, reprezentand 12,44% din actiunile Braiconf.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in cu pana la 1,2%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in cu pana la 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri