Bursa de la Bucuresti a scazut joi cu 1%, intr-o piata in care atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, iar lichiditatea a urcat de doua ori peste rulajul de miercuri, transmite Mediafax.
Piata a deschis ziua in scadere cu aproape 0,8%, iar in primele doua ore a recuperat aproape integral corectia. Dupa ora 12:00, cotatiile celor mai multe actiuni au inceput din nou sa scada, ca urmare a plasarii mai multor ordine de vanzare decat de cumparare, desi pe volume reduse de titluri.

In aceste conditii, preturile au scazut chiar si cu un punct procentual de la o tranzactie la alta, fiind influentate de fiecare ordin putin mai mare.

"Piata locala nu functioneaza fara investitorii straini. In general, lipsa de lichiditate este echivalenta pe piata romaneasca unui recul pe preturi. Comportamentul actual al pietei nu iese neaparat din tiparul sezonier multianual, ca dupa cresterile semnificative din primul trimestru, la mijlocul primaverii piata sa inregistreze un recul. Numai ca in acest an riscul de lichiditate scazuta pentru tot restul anului este mai ridicat, data fiind conjunctura internationala si anul electoral din Romania", a declarat pentru Mediafax Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,83% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 1,26%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in scadere cu 0,88%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,8 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de 2,2 ori peste rulajul de miercuri, de doar 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 90% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei), SIF Oltenia (3,1 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei), SIF Transilvania (1,3 milioane lei), Bursa de Valori Bucuresti (1,2 milioane lei), doua deal-uri cu 1,12% din titlurile SIF Banat-Crisana (6,5 milioane lei) si o tranzactie negociata cu actiuni OMV Petrom (1 milion de lei).

"O mica surpriza, deocamdata, este lichiditatea scazuta a actiunilor companiilor la care se vor discuta dividende semnificative. Era posibila o lichiditate ceva mai ridicata pana la momentul AGA, tocmai din acest motiv (al dividendelor - n.r.). In aceste conditii, singurul eveniment planificat pe termen scurt care ar putea fi un catalizator este listarea Romgaz. Investitorii straini vor urmari cu atentie daca, ce si cand se intampla cu listarea Romgaz", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 1,96%, la 0,5515 lei. La inchidere, in piata erau ordine de vanzare pentru 25,7 milioane de titluri FP, iar pe partea de cumparare volumul era de 3,3 milioane actiuni.

Pe segmentul destinat obligatiunilor, au fost realizate doua tranzactii cu titluri de stat in valoare de 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, transferurile au insumat numai 169.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de miercuri, de 2,3 milioane lei. Lichiditatea sedintei precedente a fost asigurata in proportie de 88% de tranzactii cu actiunile Braiconf Braila (BRCR), de 2 milioane lei.

In sedinta de joi, titlurile Ceramica Iasi (CERE) au consemnat cel mai mare rulaj din piata, de 20.000 de lei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,78 lei, pret cu 6,85% peste nivelul precedent.

La finalul sedintei pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene evoluau incert. Pietele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu 0,4% si 0,7%, iar bursa de la Londra avansa cu 0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri