Bursa a stagnat in prima parte a sedintei, intr-o piata in care pretul actiunilor SIF Muntenia (SIF4) a urcat accelerat, cu 9,51%, iar brokerii cred ca situatia este determinata de investitori care vor sa isi consolideze pozitia in actionariat sau de randamentul ridicat al dividendului.
Majoritatea titlurilor de la BVB au inregistrat variatii usoare, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse, scrie Mediafax.

Astfel, la ora 13:06, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,59% peste inchiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,39%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 1,52%. Evolutia indicelui a fost influentata in principal de actiunile SIF Muntenia, care au urcat cu 9,51%.

Actiunile SIF Muntenia au deschis in scadere cu aproape 1,3%, insa primele 25 de minute de tranzactionare au trecut pe crestere, sustinute de ordine de cumparare la preturi din ce in ce mai mari. Punctul maxim de crestere a fost atins chiar la mijlocul sedintei, cand actiunile erau in urcare cu 9,51%.
Unii brokeri cred ca evolutia pretului este determinata de investitori care incearca sa isi consolideze participatiile la societatea de investitii financiare, avand in vedere diferenta foarte mica intre voturile "pentru" si "impotriva" din AGA derulata joia trecuta.

Tranzactiile cu actiunile SIF Muntenia au fost oprite in precedentele sase sedinte, pentru derularea AGA si pentru clarificarea rezultatului votului. Incertitudinile au fost determinate de modificarea unor voturi exprimate prin corespondenta, care puteau schimba rezultatul votului din AGA. SIF Muntenia a anuntat joi ca propunerile privind dividendul, situatiile financiare de anul trecut si bugetul pentru acest an au fost aprobate in AGA.

Potrivit Ziarului Financiar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul complexului comercial Doraly, alaturi de un grup de actionari, au votat impotriva bilantului pentru anul trecut al SIF Muntenia si a bugetului de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut. Grupul respectiv controleaza peste 10% din actiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu detine pachete importante, de peste 1% la patru din cele cinci SIF-uri.

Potrivit unor surse din piata citate de ZF, Iaciu detine 2-3% din actiunile SIF Muntenia.

Alti brokeri cred ca evolutia actiunilor SIF Muntenia este determinata de randamentul ridicat al dividendului pe care societatea urmeaza sa il distribuie. Randamentul era joi de 11,7%, iar raportat la cel mai recent pret de vineri, de lei/actiune, randamentul dividentului brut este de aproape 10,7%.

In prima parte a sedintei, investitorii au realizat 456 de tranzactii cu actiunile SIF Muntenia, in valoare de 4 milioane lei. Astfel, valoarea medie a unei tranzactii este de 8.900 de lei.

Titlurile societatii de investitii financiare erau cele mai lichide din piata principala, fiind urmate de actiunile SIF Moldova (1,9 milioane lei) si SIF Transilvania (1,3 milioane lei). Titlurile SIF Moldova au avansat cu 0,46%, la 1,305 lei, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,5%, la 0,6995 lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 27,3 milioane lei (6,2 milioane euro), valoare de patru ori mai mare decat valoarea transferurilor din prima parte a sedintei anterioare, de 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditatea de vineri au fost asigurate de trei deal-uri cu 2,98% din actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), in valoare de 17,5 milioane lei (4 milioane euro).
Tranzactiile negociate au fost realizate intre orele 12:33 si 12:34, la pretul de 1,07 lei/actiune. Cotatia este cu 3,48% peste ultimul pret inregistrat joi de titlurile SIF Banat-Crisana si cu 2,4% peste cea mai recenta cotatie de vineri din piata principala, de 1,045 lei.

Totodata, pretul este similar celui la care au fost efectuate inca cinci deal-uri in luna aprilie, cu 3,11% din titlurile SIF Banat-Crisana.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri