Dupa scandalul de la cea mai recenta AGA, actiunile SIF Muntenia (SIF4) au revenit in piata cu o crestere care la un moment dat depasise 10%. Brokerii sunt de parere ca investitorii au inceput sa cumpere puternic din piata pentru a-si asigura pozitii de forta in viitoarele Adunari Generale ale societatii.
Ce vedem acum este un rezultat direct al ‚meciurilor’ din AGA. Investitorii cumpara pentru a-si asigura pozitii de forta in viitoarele Adunari si atunci cand se va decide managementul societatii. Este un prim pas in razboiul pentru conducerea SIF4 cat si a celorlalte SIF-uri. Este foarte posibil ca in urmatorul an sa vedem miscari similare la toate SIF-urile, avand in vedere ca in 2013 urmeaza alegeri”, a declarat un broker din piata.

La jumatatea sedintei de vineri, actiunile SIF4 cresteau cu 10%, pana la pretul 0,764 lei. SIF Muntenia era cel mai tranzactionat emitent cu un volum de peste 5 milioane de actiuni si un rulaj de 3,7 milioane lei.

Probabil se incearca si intimidarea administratorilor actuali si astfel se cumpara pozitii mari avand in vedere ca pragul de detinere a fost urcat la 5% anul trecut. Chiar daca sunt alegeri la SIF-uri anul viitor, este posibil sa vedem cum se ajunge chiar si la convocarea unei AGA pentru schimbarea managementului. Totul depinde de felul in care administratorii trateaza actionarii, din acest motiv de exemplu la SIF Moldova vedem un management mai transparent si care incearca sa aiba o relatie cat mai buna cu investitorii”, spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Cele mai importante decizii din ultima AGA de la SIF Muntenia au fost adoptate cu o diferenta de voturi extrem de mica, de cateva sute de mii in anumite cazuri. Practic, voturile unui actionar care detine 0,2 – 0,3% din societate ar fi putut sa schimbe oricare dintre deciziile din AGA desfasurata saptamana trecuta.

„Diferenta de voturi dintre cele doua tabere de la SIF4 este minuscula daca ne uitam la ultima AGA. Pe mine nu m-ar mira ca acum in piata ambele tabere sa se lupte pe actiuni pentru a-si asigura pozitii mai confortabile la viitoarele Adunari. Nu ma indoiesc nici de faptul ca in prezent se si speculeaza pe aceasta tema, o parte din crestere fiind o consecinta directa a acestui fapt”, a declarat un alt broker din piata.

Actiunile SIF Muntenia au lipsit din piata mai bine de o saptamana dupa ce conducerea societatii a intarziat publicarea hotararilor adoptate in AGA din 12 aprilie. Marian Dinu, presedintele Consiliului Reprezentantilor Actionarilor si presedintele sedintei AGOA SIF Muntenia mentiona intr-un raport publicat miercuri ca pe parcursul Adunarii, cu ocazia numararii voturilor, au aparut diferente legate de interpretarea anumitor voturi exprimate prin corespondenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri