Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,3%, intr-o piata in care rulajul a urcat la cel mai ridicat nivel din luna aprilie, fiind sustinut in proportie de 52% de mai multe tranzactii negociate cu actiuni BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) si SIF Moldova (SIF2).

In prima ora piata a fluctuat foarte usor si dupa ora 11:00 cotatiile celor mai multe actiuni s-au stabilizat pe crestere usoara, in conditiile revenirii burselor europene pe verde. Variatiile de pe piata locala au continuat sa fie mai reduse decat miscarile burselor externe, iar atentia investitorilor a fost din nou axata doar pe cateva actiuni. La inchiderea pietei principale doar 11 titluri consemnau rulaje de peste 500.000 de lei, scrie Mediafax.

Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, spune ca miscarile mai lente ale pietei in raport cu dinamica burselor externe este determinata de lipsa investitorilor mari.

"Ne amintim de situatia din a doua jumatate a anului 2010, cand piata romaneasca a fost aproape inghetata, in mare parte pentru ca investitorii institutionali lipseau, astfel ca tranzactiile erau realizate in principal de investitorii locali speculatori. Totusi, tranzactiile mai mari efectuate in prezent prin deal-uri arata ca inca sunt investitori mari interesati de anumite companii listate, insa nu sunt dispusi sa riste achizitionarea direct din piata in conditiile actuale. Pentru acest motiv, se limiteaza doar sa cumpere pachete semnificative dintr-o singura tranzactie", a declarat Barbulescu pentru Mediafax.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,16% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,34%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, era in crestere cu 0,64%. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 54,2 milioane lei (12,3 milioane euro), suma de doua ori peste lichiditatea sedintei precedente, de 27,3 milioane lei (6,2 milioane euro). Rulajul a fost asigurat in proportie de 52% de deal-uri cu actiuni BRD (20,9 milioane lei), OMV Petrom (4,3 milioane lei) si SIF Moldova (3,2 milioane lei).

Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost atins la 29 martie, cand au fost inregistrate in sistemul BVB rezultatele ofertei prin care statul a vandut 15% din actiunile Transelectrica (TEL), cu 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro). Atunci, lichiditatea a fost de 194,4 milioane lei (44,4 milioane euro).

In ultima ora a sedintei de marti au fost efectuate trei tranzactii negociate cu 0,28% din actiunile BRD (BRD), pentru 20,9 milioane lei (4,7 milioane euro). Pachetele mai mici au fost cedate la 10,5 lei/actiune, cu 0,94% sub nivelul de luni, iar pachetul mai mare a fost transferat pentru 10,6 lei/titlu, similar ultimei cotatii de luni. Pe piata principala, aceste actiuni au stagnat la 10,6 lei, pe un rulaj de 400.000 de lei.

Primul deal de marti a fost realizat la ora 10:44 si a vizat un pachet reprezentand 0,48% din actiunile SIF Moldova. Operatiunea a fost realizata pentru 3,2 milioane lei, la un pret de 1,3 lei, cu 0,76% sub ultima cotatie de luni pe piata principala. La inchiderea sedintei, titlurile SIF Moldova erau in cu % pe piata principala, fiind cotate la lei, si consemnau un rulaj de milioane lei.

Tranzactii negociate au fost realizata si cu actiuni OMV Petrom, pentru 4,3 milioane lei, iar pe piata principala operatiunile au cumulat numai 109.000 de lei. In cadrul celor doua deal-uri, titlurile OMV Petrom au fost cedate la pretul de 0,3915 lei, cu 0,61% sub nivelul de luni. Pe piata principala, aceste titluri au avansat cu 0,2%, la 0,3947 lei.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Moldova au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 7,1 milioane lei si, respectiv, 6,4 milioane lei. Pretul actiunilor FP a crescut cu 0,84%, la 0,54 lei, iar titlurile SIF Moldova au avansat cu 1,15%, la 1,325 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 2,4 milioane lei, valoare de aproape trei ori mai mare decat rulajul de luni, de 933.000 de lei.

Lichiditatea a fost sustinuta in principal de un deal cu 0,68% din titlurile Unirea Shopping Center (SCDM), de 1,7 milioane lei. Tranzactia a fost operata la pretul de 84 lei, cu 1,18% sub cotatia precenta. Pe piata principala, nu au fost realizate transferuri cu aceste actiuni.

"Cel mai probabil rezultatele (financiare pentru primul trimestru - n.r.) vor influenta punctual evolutia pretului actiunilor, insa doar daca vor fi semnificativ diferite fata de asteptari", a mai spus brokerul.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1%, recuperand o parte din scaderile abrupte din sedinta anterioara. Cresterile s-au temperat dupa publicarea unor date sub asteptari privind preturilor caselor in SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri