Actionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat in AGA propunerea companiei Franklin Templeton, administratorul FP, de lansare a unui program pentru rascumpararea a 8% din actiunile Fondului, pachet evaluat pe bursa la 595 milioane lei (135 milioane euro), conform Mediafax.
Actiunile ar urma sa fie rascumparate la preturi cuprinse intre 0,2 lei/actiune si 1,5 lei/actiune. Programul se va derula pe o perioada de 18 luni, iar capitalul FP va fi redus cu valoarea actiunilor rascumpaarate.

"Executia programului de rascumparare depinde de diponibilitatea lichiditatilor necesare", potrivit propunerii acceptate de actionari.

Fondul Proprietatea a inregistrat anul trecut un profit de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro), in crestere cu 19%.

Fondul a rascumparat si anul trecut actiuni, prin care a preluat 1,74% din titluri, pentru 120,3 milioane lei. Actiunile respective nu au fost inca anulate, insa subiectul urmeaza sa fie supus la vot din nou intr-o viitoare AGA.

Totodata, actionarii Fondului au decis miercuri ratificarea si adoptarea tuturor deciziilor adoptate in AGEA de la preluarea mandatului de catre Franklin Templeton, in 2010, in conditiile in care majoritatea hotararilor sunt contestate in instanta de un actionar.

Propunerea a fost prezentata de un numar de sapte fonduri de investitii administrate de cel de-al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, City of London, care are putin peste 7% din actiuni.

City of London a propus ca decizia actionarilor sa dea "deplina putere si efect" tuturor hotararilor incepand cu 6 septembrie 2010, data la care Templeton a preluat administrarea FP, si pana in 24 aprilie 2012.

De asemenea, actionarii au aprobat si propunerea City of London de ratificare a tuturor actelor si operatiunilor incheiate, adoptate sau emise de Franklin Templeton in numele Fondului Proprietatea, inclusiv a contractului de administrare semnat de FP cu Franklin Templeton in februarie 2010 si aprobat in AGA.

Avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Ea a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 21 decembrie, in parte cererea reclamantei. Instanta a dispus anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Instanta a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

La inceputul lunii martie Fondul Proprietatea a anuntat ca va face recurs la decizia instantei.

La 9 aprilie, investitorii straini detineau cumulat 55,24% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii romani aveau 40,36%. Fondul detinea 1,74% din propriile actiuni, pe care le-a rascumparat anul trecut si urmeaza sa le anuleze. Statul mai are 2,66% din actiuni, insa cea mai mare parte din acest pachet este blocata la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport in actiuni la alte companii.

Actiunile Fondului au incheiat sedinta bursiera de marti in crestere cu 0,84%, la 0,54 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,44 miliarde lei (aproape 1,7 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri