Specialistii Saxo Bank, banca daneza specializata in investitii si tranzactionare online, considera ca in al doilea trimestru al anului este posibil un impuls pozitiv rezonabil care sa blocheze criza geopolitica. Eventuala intoarcere la o noua emisiune monetara pare inevitabila din moment ce bancile centrale incearca sa se tina departe de criza, iar erorile politice, coroborate cu frictiunile sociale si geopolitice, vor duce la o situatie exploziva.
Potrivit analistilor bancii, Europa va continua pe drumul unei cresteri economice reduse, in pofida faptului ca Eurozona a intrat in recesiune la sfarsitul anului trecut. Cu toate acestea, revenirea economiei americane va avea un efect pozitiv si in Europa, iar Asia va continua sa o ajute prin importuri. Daca aceasta revenire americana nu va aduce si o crestere a numarului de locuri de munca, s-ar putea sa asistam la o noua emisiune monetara in trimestrul al III-lea, anul acesta. In Asia, dosarul cel mai critic este China, unde investitiile continua sa piarda teren si asta o sa se vada destul de curand.

“Experimentul financiar initiat de politicieni post criza Lehman este in cel de-al patrulea an si nu se vede mare lucru. Bancile centrale din intreaga lume au declansat o cursa pentru a tipari cat mai multi bani cu putinta, din dorinta de a-si slabi moneda in fata celorlalte state care poarta aceeasi lupta. O ultima solutie, am putea spune, si am putea vedea ceva rezultate, din moment ce dobanzile scazute si masurile neconventionale au cam disparut, fiind inlocuite de dobanzi joase si crestere economica modesta”, a explicat economistul sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Intr-un raport de analiza se estimeaza ca bunurile de larg consum vor avea un parcurs dificil in continuare, atata timp cat politicile privind produsele derivate din petrol sunt destul de impredictibile.

Aurul isi va consolida pozitiile la inceputul Q2. Volatilitatea va reveni pe piata de equity pe masura ce stimulentele vor disparea, iar dividendele platite actionarilor vor fi fost platite. Dolarul australian este in pozitia cea mai dezavantajoasa printre monedele importante, cu sanse mari sa piarda din cauza miscarilor Chinei, de exemplu. China va avea si ea o problema cu propria moneda, yuanul, care va simti reducerea schimburilor comerciale si a investitiilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri