Bursa de la Bucuresti a crescut cu 1,22%, intr-o piata care s-a decuplat de evolutia burselor europene si in care investitorii au vizat cu precadere pe actiunile Fondului Proprietatea (FP) si au ridicat pretul acestor titluri cu 4,07%, scrie Mediafax.
Piata locala a fost pe crestere inca de la deschidere, continuand sa evolueze in linie cu bursele externe. Desi dupa primele ore de tranzactionare bursele vest-europene au trecut pe scadere, piata de la Bucuresti a ramas pe crestere usoara.

"Decorelarea de astazi a pietei locale de evolutia burselor europene s-a datorat in mare masura interesului ridicat al investitorilor pentru cumpararea actiunilor care au randamente atractive ale dividendului, printre care putem aminti Fondul Proprietatae, Transgaz si OMV Petrom. Astfel, ordinele de cumparare au tinut preturile si, implicit, indicii bursieri pe verde", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Atentia investitorilor de la BVB a fost axata pe titlurile Fondului Proprietatea inca din primele minute, acestia plasand mai multe ordine de cumparare dupa ce actionarii au aprobat, miercuri, distribuirea unor dividende in valoare de 507,6 milioane lei (aproape 116 milioane euro), respectiv 93% din profitul inregistrat anul trecut si rascumpararea unui pachet de cel mult 8% din propriile actiuni.

La inchiderea pietei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau in crestere cu 4,07%, fiind cotate la 0,562 lei. Raportat la acest pret, randamentul dividendului brut, de 0,03854 lei/actiune, este de aproape 6,9%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni FP de 10,2 milioane lei. Valoarea reprezinta 54% din lichiditatea pietei, de 18,9 milioane lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,76% peste nivelul de miercuri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,68%. In sedinta de joi, doar actiunile FP, SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4) au fost tranzactionate, in timp ce titlurilor celorlalte trei SIF-uri sunt oprite de la tranzactionare pentru derularea AGA.

Actiunile SIF Moldova au crescut cu 0,26%, la 1,145 lei, dupa ce miercuri, in ziua ex-dividend, s-au corectat cu 13,81% sau 0,183 lei. Valoarea cu care au scazut este apropiata de dividendul pe care societatea il va distribui din profitul de anul trecut, de 0,1848 lei/actiune.

De regula, in data ex-dividend, dupa care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului pe care il va acorda compania respectiva.

Actiunile SIF Muntenia au scazut cu 8,8% in primele minute ale sedintei, intrucat joi este data ex-dividend pentru aceste titluri, insa apoi corectia a incetinit la 4%. La inchiderea pietei principale, titlurile erau cotate la 0,7795 lei, pret cu 0,0325 lei sub cotatia de miercuri, iar dividendul net este de 0,068 lei/titlu. Titlurile SIF Muntenia au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 3,1 milioane lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,75%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Avram crede ca bursa nu va fi influentata daca motiunea de cenzura depusa de USL nu trece vineri in Parlament.

"Avand deja o bogata istorie a motiunilor de cenzura, nu cred ca piata va reactiona in asteptarea votului. Totusi, daca motiunea va trece si va duce la schimbarea Guvernului s-ar putea sa vedem un impact destul de mare in piata", a explicat brokerul.

Rulajul pietei actiunilor, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro), era de peste doua ori mai redus fata de lichiditatea sedintei precedente, de 41,3 milioane lei (9,4 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurat in proportie de 38% de doua deal-uri cu titluri BRD, in valoare de 15,7 milioane lei (3,6 milioane euro).

Lichiditatea redusa a fost influentata in principal de faptul ca aproape jumatate din actiunile companiilor listate au fost oprite joi de la tranzactioanre pentru intrunirea adunarilor generale anuale ale actionarilor.

"Nu cred ca se pune problema interesului scazut pentru actiunile locale, ci mai degraba este doar o situatie conjucturala, avand in vedere ca multe companii sunt suspendate pentru AGA", a afirmat Avram.

La inchiderea puietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,8%. Pietele au pierdut castigurile de la deschidere dupa ce Comisia Europeana a spus ca un indicator al sentimentului economic a scazut peste asteptari in luna aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri