Brokerii si traderii din piata romaneasca de capital considera ca anuntul privind demiterea actualului Guvern al Romaniei nu va avea un efect de durata asupra Bursei de la Bucuresti.
“Personal nu cred ca este o nenorocire faptul ca a cazut Guvernul; in afara de un nume sau doua, majoritatea ministrilor erau oricum necunoscuti. Ce-i drept, telefoanele au inceput sa sune dupa anuntul oficial, insa principala intrebare a investitorilor a fost ce se intampla cu privatizarile si ofertele publice?”, spune Laurentiu Floroiu, directorul departamentului de tranzactionale al EFG Eurobank Securities, societate de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitori straini.

Floroiu considera ca amanarea sau anularea privatizarilor pe bursa anuntate deja de Guvern pentru acest an reprezinta singurul pericol pentru piata de capital romaneasca, in contextul schimbarii Cabinetului Ungureanu.

“Avem doua partide, unul dintre el mai vocal cu privire la privatizari – insa cred ca asta se intampla doar pentru ca este o tema mai populista – iar unul despre care nu imi aduc aminte sa fi spus ceva negativ despre listarea pe bursa a unor pachete de actiuni, sau despre privatizari. Dimpotriva, acesta ar trebui sa promoveze astfel de masuri liberaliste. Cred ca in cele din urma se va ajunge si la un compromis in privinta listarilor de pe bursa”, considera Floroiu.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis sedinta de vineri cu scaderi modeste, stirea privind aprobarea motiunii de cenzura traducandu-se intr-o accentuare a scaderilor cu procente de doar 0,1% - 0,2%. La finalul zilei, BET , principalul indice al pietei, scadea cu 0,3%, in vreme ce BET-FI, indicele care urmareste evolutia Fondul Proprietatea si a SIF-urilor, a pierdut 0,5%.

“Nu au fost scaderi foarte consistente si, in plus, au fost estompate de evolutiile pozitive ale pietelor internationale. Important este ce se va intampla in perioada urmatoare: este posibil sa avem o oarecare instabilitate politica, ce va duce, inevitabil, si la o instabilitate economica. Pe de alta parte, lucrurile se pot linisti mult mai repede doar daca guvernantii sunt rapizi si vor decide un nou Guvern intr-un timp scurt si nu va persista instabilitatea”, este de parere Nicu Grigoras, broker in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

La inchiderea sedintei BVB de vineri, toate pietele importante din vestul Europei cresteau cu procente cuprinse intre 0,3% si 1%.

Ceva instabilitate ar putea sa apara doar daca la Cotroceni nu se recunoaste ca exista totusi o alta majoritate in Parlament si iarasi intram in jocul numirii premierului, in care incepem sa ne amenintam cu ce scrie in Constitutie, ce drepturi are X sau ce spune legea Y. Daca ajungem sa rezolvam problema premierului intr-o luna in loc de o saptamana, va exista o oarecare nervozitate in piata, insa chiar si asa nu ma astept la o prabusire”, spune Laurentiu Floroiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri