Bursa de la Bucuresti a scazut usor, cu 0,73%, pentru a doua sedinta consecutiv, intr-o piata cu lichiditate in revenire si asigurata in proportie de 40% de doua deal-uri cu 1% din actiunile SIF Oltenia (SIF5) si doua tranzactii negociate cu 3% din titlurile BVB.
Inca din primele minute ale sedintei piata locala a continuat sa urmeze evolutia burselor externe, insa amplitudinea variatiilor a fost mai redusa decat cea a burselor europene. Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins in jurul orei 10:30, cand piata era cu 1% sub nivelul de vineri, potrivit Mediafax.

Spre comparatie, bursele vest-europene au inregistrat corectii intre 1,5% - 2,2% in primele minute, dupa ce politicienii aflati la putere in Franta si Grecia au pierdut alegerile desfasurate duminica in cele doua tari, starnind temeri ca ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro. Pietele externe au inceput sa revina, ulterior, spre nivelurile de vineri, iar in a doua parte a zilei bursa din Franta a trecut chiar pe verde.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, primele zece actiuni in functie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,41% sub nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), era in scadere cu 0,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,4% sub sedinta anterioara.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,57%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 39 milioane lei (8,8 milioane euro), valoare de peste cinci ori sub lichiditatea de vineri, de 210,6 milioane lei (47,8 milioane euro). Bursa a inregistrat vineri cel mai mare rulaj din ultimele 14 luni, datorita unui deal cu 2,59% din actiunile Fondului Proprietatea, de 199,4 milioane lei (45,2 milioane euro).

Lichiditatea de luni a fost acoperita in proportie de 40% de doua deal-uri cu 1% din actiunile SIF Oltenia (7,8 milioane lei/1,7 milioane euro) si doua tranzactii negociate cu 3% din titlurile Bursei de Valori Bucuresti (7,8 milioane lei/1,7 milioane euro).

"Cred ca deal-urile din ultimele zile nu au legatura intre ele si sunt realizate de investitori diferiti, iar motivatiile sunt diferite. Probabil ca a fost mai degraba un schimb de pachete, decat cerere efectiva. Dividendele pot fi atractive, insa teoretic preturile se corecteza cu valoarea dividendelor, deci efectul este neutru in teorie. Cine a vrut sa incaseze dividende, cred ca a cumparat deja si acum asteapta data ex-dividend", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, firma care tranzactioneaza si pe piata de la Bucuresti.

Deal-urile cu actiuni SIF Oltenia au fost realizate la 1,35 lei, pret cu 2,88% sub nivelul de vineri, iar tranzactiile negociate cu titluri BVB au fost efectuate la 34 lei, cotatie cu 3,03% peste vineri.

Pe piata principala, actiunile SIF Oltenia au scazut cu 1,44%, la 1,37 lei, iar titlurile BVB au coborat cu 1,82%, la 32,4 lei. Actiunile SIF Oltenia au inregistrat al treilea rulaj din piata, de 3,2 milioane lei, iar operatiunile cu titluri BVB au insumat numai 712 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu transferuri de 7,5 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,45%, la 0,5545 lei.

Actiunile FP au fost secondate in topul rulajelor de titlurile SIF Transilvania (SIF3), cu operatiuni de 3,9 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,722 lei, pret cu 0,69% sub nivelul de vineri.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 195.000 de lei, valoare cu 28% peste rulajul de vineri, de 152.000 de lei.
Titlurile producatorului de cabluri electrice Iproeb (IPRU) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 28.000 de lei, iar pretul a coborat cu 5,88%, la 0,8 lei.

Analistul considera ca un motiv pentru prudenta celor mai multi investitori poate fi regasit si in declaratiile ministrului desemnat pentru portofoliul Ministerului Economiei, Daniel Chitoiu, cu privire la intentia listarii duble a unor companii de stat.

"Ideea unor duble listari poate inseamna, deocamdata, o mare intarziere pentru toata lista de oferte initiale si secundare anuntate. Printre altele, trebuie reanalizate acordurile cu intermediarii ofertelor, trebuie analizat pe ce piete este mai bine sa fie facute listarile", a afirmat Fer.

Ministrul desemnat al Economiei a declarat luni, la audierile comisiilor reunite din Parlament, ca Guvernul vrea sa listeze companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz atat pe bursa de la Bucuresti, cat si pe pietele externe.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursa de la Paris avansa cu 0,5%, iar piata de la Frankfurt era in scadere cu 0,3%.

Daca in Franta, investitorii au anticipat victoria lui Francois Hollande in alegerile pentru presedintie, in Grecia situatia este tensionata deoarece alegerile nu au furnizat o forta politica cu majoritate in parlament, care sa poata forma guvern. Intrucat formarea unui guvern de uniune nationala sau de coalitie are putine sanse, pare tot mai probabil ca grecii vor trebui sa voteze din nou.

Grecia trebuie sa depaseasca un test dificil in iunie, cand trebuie sa aprobe in legislativ masuri suplimentare de reducere a costurilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri