Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat partial contestatia formulata de Valentin Ionescu, impotriva deciziei de sanctionare in cazul unor nereguli cu produse structurate. Astfel, amenda a fost redusa de la 5.000 lei la 2.000 de lei, conform unei decizii publicata de arbitrul pietei.
La inceputul lunii martie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis sanctionarea fostului director general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, si a sefului departamentului de tranzactionare din BCR, Valerian Ionescu, in cazul unor nereguli cu produse structurate. Conform analizei, BCR a incalcat parametrii in 136 de cazuri, intre iunie 2011 si ianuarie 2012 iar pentru aceste incalcari responsabil este Valentin Ionescu, fostul director al Bursei, revocat in noiembrie 2011.

CNVM mentioneaza ca in perioada iunie 2011 – ianuarie 2012, BCR, in calitate de furnizor de lichiditate a incalcat parametrii aplicabili furnizorilor de lichiditate in 136 de cazuri, conform analizei efectuate de Bursa de Valori Bucuresti la solicitarea Comisiei.

„Situatiile in care BCR nu a respectat prevederile Codului BVB privind parametrii aplicabili furnizorului de lichiditate au fost comunicate C.N.V.M. ulterior solicitarii acesteia, incalcandu-se astfel prevederile art. 24 lit. b) si lit. d) coroborat cu art. 18 (2) din Regulamentul CNVM nr. 2/2006 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in ordonanta de sanctionare.

Pentru incalcarile mentionate, CNVM l-a gasit responsabil pe Valentin Ionescu (foto), in calitate de Conducator si Director General in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, la momentul savarsirii faptelor, ”care desi putea si trebuia sa previna faptele mentionate, nu a facut-o”. Astfel, acesta a primit o sanctiune cu amenda de 5.000 lei domnul Valentin Ionescu, in calitate de Conducator si Director General in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, la momentul savarsirii faptelor.

Valentin Ionescu a contestat sanctiunea CNVM si, in urma analizei, Comisia a decis aprobarea partiala si reducerea amenzii, de la 5.000 de lei, la 2.000 de lei.

In acelasi caz a fost sanctionat si Valerian Ionescu, Sef Departament Tranzactionare si Vanzari Instrumente Financiare in cadrul Bancii Comerciale Romane, cu o amenda similara. Contestatia acestuia a fost respinsa.

Ulterior, intr-o intalnire cu presa, fostul CEO al Bursei a explicat ca, la momentul sesizarii neregulilor, Consiliul de Administratie a avut la acel moment o discutie despre intreruperea contractului cu BCR, dar nu a fost admisa, un motiv important fiind ca produsele structurate generau 10% din veniturile Bursei si 20% din rulaje, la acel moment.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri