Administratorii SIF Muntenia au convocat AGA in iulie pentru a propune actionarilor distribuirea unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut si constituite din sumele reprezentand dividende neridicate timp de trei, informeaza Mediafax.
La ultima sedinta AGA, din aprilie, unii actionari ai societatii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, si-au exprimat nemultumirea fata de profitul mic inregistrat de societatea de investitii financiare si fata de bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta initiala fiind de 65,3 milioane lei.

Rezultatul voturilor exprimate in AGA derulata in 12 aprilie a fost neclar imediat dupa sedinta, astfel ca deciziile AGA au fost anuntate abia dupa o saptamana. Omul de afaceri Adrian Andrici, actionar SIF Muntenia si membru in Consiliul Reprezentantilor, a contestat AGA, sustinand ca hotararile sunt contrare celor comunicate in sedinta si consemnate in procesul verbal de sedinta.

Dividendul brut propus aprobat in AGA este de 0,081 lei/actiune, similar celui acordat in 2011. Valoarea totala a dividendelor, de 65,3 milioane lei (14,9 milioane euro), reprezinta peste 99% din profitul net inregistrat anul trecut, de 65,7 milioane lei (15 milioane euro).

Atat timp cat un actionar contesta la Registrul Comertului hotararile AGA, acestea nu se pot aplica fara decizia unui judecator. Tribunalul nu a stabilit inca un termen pentru judecarea cauzei.

Dividendele suplimentare propuse de administratori ar putea fi distribuite incepand cu 1 august, cu suportarea de catre actionari a cheltuielilor de distribuire, se arata in convocatorul transmis Bursei.

La sedinta AGA din 6 iulie, administratorii vor prezenta actionarilor un nou program de administrare si vor discuta un buget de venituri si cheltuieli rectificat pentru acest an.

De asemenea, administratorii supun la vot schimbarea politicii contabile privind inregistrarea ajustarilor de valoare a activelor, prin inregistrarea acestora pe seama conturilor de rezerve si nu in conturile de cheltuieli, potrivit regulamentelor CNVM.

Grupul de actionari care s-a opus propunerilor SIF Muntenia controleaza peste 10% din actiunile SIF, potrivit ZF. Omul de afaceri Gheorghe Iaciu detine pachete importante, de peste 1%, la patru din cele cinci SIF-uri. Potrivit unor surse din piata citate de ZF, Iaciu detine 2-3% din actiunile SIF Muntenia.

Titlurile SIF Muntenia au inchis sesiunea de luni in scadere cu 0,2%, la 0,7415 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii de investitii este de 598,4 milioane lei (136 milioane euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri