Bursa de la Bucuresti a inchis in crestere cu 0,62%, iar actiunile SIF Muntenia (SIF4) au ramas in atentia jucatorilor pe parcursul zilei si au urcat cu 4,3% dupa ce piata a aflat de propunerea de distribuire a unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezerve, informeaza Mediafax.
Investitorii au vizat titlurile SIF Muntenia inca din primele minute ale sedintei bursiere. In primele minute de tranzactionare, cotatia acestor actiuni a atins un maxim de 0,8 lei, fiind cu 7,8% peste ultimul pret de luni. Ulterior, traiectoria actiunilor s-a schimbat, astfel ca la inchiderea pietei, actiunile erau cotate la 0,774 lei.
Operatiunile cu aceste titluri au insumat aproape 800.000 lei.

Actionarii au reactionat la anuntul privind distribuirea de noi dividende, dupa ce la precedenta sedinta AGA, din aprilie, unii actionari ai societatii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, si-au exprimat nemultumirea fata de profitul mic inregistrat de societatea de investitii financiare si fata de bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pentru anul trecut, varianta initiala fiind de 65,3 milioane lei.

Actionarii sunt convocati la 6 iulie, cand actionarilor le va fi prezentat un nou program de administrare si un buget de venituri si cheltuieli rectificat pentru acest an.

"Ramane de vazut insa daca aceasta situatia va crea un precedent si in cazul celorlalte SIF-uri", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,46%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,91% peste inchiderea de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,56%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua cu 0,5% peste nivelul de referinta.

"Incertitudinea creata la nivel international odata cu rezultatele alegerilor din Grecia si Franta continua sa tina in sah pietele financiare gloabale, investitorii fiind indecisi in ceea ce priveste viitorul economic al Europei. Aceasta situatie creeaza nervozitate in piata si a dus la o crestere substantiala a volatilitatii indicilor, semn ca pietele reactioneaza la fiecare stire si sunt foarte sensibile la masurile care vor fi adoptate de catre noii lideri politici", a afirmat Muresian.

Muresian spune ca miscarile pietelor internationale se resimt si pe plan local.

"Chiar daca pe tot parcursul zilei de astazi (marti, n.r) a existat o discrepanta intre evolutia indicilor locali si a celor europeni, putem pune aceasta diferenta pe faptul ca in sedinta de luni pietele globale si-au revenit puternic dupa inchiderea pietei local", a spus directorul Intercapital.

Muresian afirma ca investitorii au incercat sa se axeze pe actiuni noi, precum Biofarm, Amonil sau Petrom, care pana acum nu au fost in vizorul lor.
"Faptul ca in acesta perioada, atat la nivel european, cat si in plan local asistam la un transfer al puterii catre noi lideri, care au o alta viziune si alte planuri, nu putea sa ramana fara repercursiuni in randul investitorilor, acestia incercand sa anticipeze daca noile masuri vor avea un impact puternic asupra stabilitatii economice sau vor duce la insanatosirea economiilor", a mai spus Muresian.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu transferuri de 5,1 milioane lei, iar ultimele tranzactii s-au operat la 0,556 lei, in crestere cu 0,27%.
Rulajul pietei de actiuni a fost de 18,1 milioane lei ( 4,1 milioane euro), de peste doua ori mai redus fata de valoarea transferurilor din sesiunea de luni, de 39 milioane lei (8,8 milioane euro).

Rulaje peste un milion de lei au fost consemnate si pentru actiunile SIF Oltenia (2,3 milioane lei), Transgaz (2 milioane lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Moldova (1,4 milioane lei) si Transelectrica (1,1 milioane lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 129.000 lei (29.000 euro), sub rulajul de la finalul sesiunii de luni, de 195.000 de lei.
Pietele europene afisau pierderi la inchiderea pietei locale, iar actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile in scadere, din cauza dificultatilor din Grecia de formare a unui guvern dupa alegeri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri