Bursa a scazut pentru a treia zi consecutiv, cu 1,92%, intr-o piata in care actiunile Transelectrica (TEL) si SIF Oltenia (SIF5) au coborat cu 7,26% si, respectiv, cu 9,92%, intrucat vineri a fost ziua ex-dividend, din care cumparatorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividende.
In aceasta saptamana piata a scazut cu 5,91%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut indicele general BET-C este cu 7,78% mai sus.

Evolutia bursei locale a fost si in aceasta saptamana influentata de corectiile pietelor internationale, dar si de trecerea datelor ex-dividend la unele companii importante listate la BVB, fapt care a dus la scaderi semnificative pe actiunile societatilor respective.
Corectiile inregistrate in ziua ex-dividend au amplificat in ultimele doua sedinte scaderea pietei locale.

"Trecem printr-o perioada tumultoasa pe piata de capital din Romania. Atat piata monetara, cat si piata de actiuni au fost sub presiune in ultima vreme. In aceste zile se ajusteaza pretul in piata pentru companiile care acorda dividende si ajung la date ex-dividend. Pana acum interesul pare sa fi scazut pentru majoritatea companiilor care au trecut de ultima data cum-dividend si au pierdut din pret valoare dividendului. Am avut parte de un climat foarte volatil si pe pietele internationale, iar presa internationala a pus corectiile care au venit pe seama rezultatelor alegerilor din Grecia si Franta. Aceste rezultate erau anticipabile, iar episoadele de criza de pe pietele monetare sau de pe piata CDS-urilor au fost ignorate de piata actiunilor si in principal de piata de actiuni americana", a declarat pentru Mediafax Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in aceasta saptamana cu 6,41%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea, a coborat cu 4,87%. Totodata, actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 7,45% mai jos.

In ultima sedinta a acestei saptamani a fost ziua ex-dividend pentru actiunile SIF Oltenia si titlurile Transelectrica, astfel ca preturile acestor actiuni au coborat semnificativ inca din primele minute de tranzactionare. De regula, in data ex-dividend pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de cea a dividendului.

La inchiderea pietei principale actiunile Transelectrica erau in scadere cu 7,26% sau 1,08 lei, la 13,8 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/actiune. Titlurile Transelectrica au consemnat al optulea rulaj din piata, de doar 290.000 de lei.

Titlurile SIF Oltenia au coborat cu 9,92% sau 0,129 lei, fiind cotate la 1,171 lei. Valoarea cu care pretul a scazut este apropiata de dividendul net pe care compania il va acorda actionarilor, de 0,13 lei/actiune. Aceste titluri au consemnat al patrulea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei.

"Dupa trecerea acestei perioade va trebui sa ne axam pe analiza perspectivelor macroeconomice viitoare ale Romaniei, a valorilor intrinseci ale companiilor listate la BVB si a ofertelor de vanzare ale statului. Sa speram ca aceste oferte vor veni asa cum s-a planificat", a spus traderul.

La inchiderea sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,01%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,48% sub nivelul de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 1,75%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,46%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 24,1 milioane lei (5,4 milioane euro), valoare de 2,6 ori sub rulajul sedintei precedente, de 62,4 milioane lei (14,1 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea si titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzactionate din piata principala, cu operatiuni de 7,6 milioane lei si, respectiv, 6,1 milioane lei. Actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 0,68%, la 0,5125 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborat cu 0,48%, la 0,722 lei

"In cazul actiunii SIF Transilvania, ultima SIF care acorda un dividend mare si se tranzactioneaza cum-dividend pana marti (pana cand mai pot fi cumparate actiuni pentru a incasa dividende - n.r.), cumparatorii au fost foarte agresivi in ultimele zile si au sfidat corectiile de pe celelalte actiuni pe un volum ridicat. Insa actiuni importante precum SIF Moldova, FP sau BRD nu s-au descurcat la fel de bine dupa data ex-dividend", a afirmat traderul.

Si in sedinta de vineri au fost realizate tranzactii negociate, de data aceasta cu actiuni SIF Muntenia (1,3 milioane lei) si OMV Petrom (2,4 milioane lei). Pe piata principala, titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei, iar operatiunile cu actiuni OMV Petrom au cumulat 422.000 de lei. Titlurile SIF Muntenia au urcat cu 3,36%, la lei, iar actiunile OMV Petrom au avansat cu 0,15%, la 0,3931 lei.

"Pietele de actiuni se ghideaza in ultima perioada mai putin dupa indicatori macroeconomici si rezultate financiare, si mai mult dupa semnale privind politicile viitoare ale Bancii Centrale Europene si ale Fed in legatura cu eventualele programe refinantare pe termen lung si programe de stimuli. Tensiunea a atins un nivel crescut si pe BVB atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori", a mai spus Constantinescu.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,6%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 2,3%. Pietele sunt vizibil influentate de incertitudini legate de Grecia, a unei pierderi uriase, de 2 miliarde dolari, raportate de JPMorgan, precum si de temerile tot evidente legate de sectorul bancar european.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri